Aggófű

2 órája

Lekaszálták a tatai védett természetvédelmi területet + galéria, videó

Lekaszálták hazánk egyik legritkább növényét Tatán. Az aggófű termőföld megóvásáért 10 éve dolgoznak a természetvédők.

Goletz-DeáK Viktória

Lekaszálták a tatai nagy aggófű termőföldet. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy újabb nagy mérföldkőhöz ért az országban egyedülálló természetvédelmi terület. A kaszálás után rendsodrózták, majd bálázták a termést. 

Lekaszálták hazánk egyik legritkább növényét Tatán. Hazánk legnagyobb aggófű termőföld megóvásáért 10 éve dolgoznak a természetvédők.
A lekaszált aggófű szénabála a szomódi strucckert állatainak a takarmánya lesz
Fotó: Flajsz Péter Gergő / Forrás: 24 Óra

Hazánk egyik legritkább növénye a nagy aggófű, tatai termőterületének védelméért önkéntesek és hivatásos természetvédők is évek óta küzdenek. A Fényes fasor szomszédságában található ma Magyarország legnagyobb populációja. 

Tíz éve gondozzák az aggófű termőföldet

Az egyesület kora nyáron arról számolt be, hogy felmérték a tatai nagy aggófű állományt. Eszerint 1516 tő fokozottan védett nagy aggófüvet számoltak össze és ebből 525 volt a virágzó tő. Mint írták, a terület nagy részén a sűrű és magas növényzet miatt a vegetatív töveket nehéz volt megtalálni. A tenyészidő sem volt a legalkalmasabb a faj számára, mert kevés volt a virágzó és azok is alacsony növésűek voltak. Ősszel végül közel 10 éves munka gyümölcseként sor kerülhetett a terület első lekaszálására, majd a széna bálázására. 

A hatalmas bálák elszállítását a Kemma.hu munkatársai is megnézték.  A bálák a szomódi strucckertbe kerültek. Nagy Gábortól, az állatsimogató tulajdonosától megtudtuk, hogy az egyesület ajánlotta fel az állataik számára a szénabálákat, amik a kecskék és a birkák elesége lesz majd a téli hónapokban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában