Jegyzet - 2024. 09. 05.

2024.09.05. 21:00

Úton

Fenyvesi Károly

Építőtábor? Hazai megszületésükhöz a megszervezett ihletet a szovjet ifjúsági szövetség, a Komszomol ténykedése adta. Szerepelt a hírek között, hogy nagy lelkesedéssel, rohambrigádok alakultak fontos feladatok gyors elvégzésére. A csapatok először csak az akkor még nagyon rövid hétvégeken dolgoztak önkéntes tagokkal. Népes csoportok tudtak elvégezni gyorsan kisebb-nagyobb feladatokat. Az úgynevezett kommunista szombatok alapelve is ez volt. Pihenőnapjukon a dolgozók nagy létszámban bementek a munkahelyükre, gyorsan elvégeztek olyan munkákat, amelyek a következő munkahét első napjától már segítették a cég munkatervének teljesítését.

Az építőtáboros világba én érettségi után csöppentem bele. Felvételiztem egy egyetemre. A kitöltésre váró papírok végén ott szerepelt egy beleegyezési nyilatkozat arról, hogy ha felvesznek, tanulmányaim őszi megkezdése előtt részt veszek a képzési intézmény által szervezett építőtáborban. Ott voltam. Az én brigádom parkolót betonozott egy készülő buszpályaudvaron. A nagy melegben nagyon fárasztó munka volt. Két-három nap után azért már tudtam jókat beszélgetni leendő elsős évfolyamtársaimmal, a brigádokat vezető idősebb srácokkal. Otthonosan érkeztünk a menzára, az étkezde alatti presszóba, olcsón tudtunk tankönyveket venni.

A gólyatáborok izgalmas világáról akkor még semmit sem hallottunk. Most meg talán már túlságosan is sokat. Gólyáink már úton vannak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában