Életmentés

2024.09.05. 07:59

Defibrillátort kapott Tardos

Defibrillátort került a tardosi hivatalba. Az életmentő készülékre a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program keretében pályázott a Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Kemma.hu

A Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tavaly, az önkormányzat támogatásával, segítségével, a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Programjának keretében pályázott egy életmentő készülékre. Idén áprilisban pedig a szervezet megkapta a pozitív elbírálásról az értesítést. 

Defibrillátort került a tardosi hivatalba. Az életmentő készülékre a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program keretében pályázott a Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.
Tardoson újraélesztési és defibrillátor használati bemutatót is tartottak az átadón
Fotó: Beküldött

A Zoll AED Plus defibrillátor ünnepélyes átadását a közösségi házban tartották. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke. A forgalmazó cég, a Defibrillátor Plusz Kft. képviseletében Pavlovszky Gabriella menedzser vett részt az eseményen, ő vitte magával a műszert. 

Tardoson is életet menthet

Házigazdaként Zhorela Zsolt az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Az elnök úrtól Gabriella vette át a szót, és mesélt arról, hogy a 13 éves kft. által eddig átadott készülékek már több mint 100 ember életét mentették meg. Természetesen, az lenne a legjobb, ha nem lenne szükség ezekre a készülékekre, de a rohanó, stresszes világban, inkább egyre többször kell életet menteni! A menedzser asszony és segítője újraélesztési és defibrillátorhasználati bemutatót tartottak, majd az önkéntesek is tesztelhették, hogy mennyit jegyeztek meg a prezentációból. Ágoston Gábor, a megyei szövetség elnöke gratulált a tardosi önkénteseknek a sokadik sikeres pályázatukhoz és megköszönte munkájukat. Az életmentő készülék a tardosi polgármesteri hivatal falára kerül majd.

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, emellett a légzés zavara, például fulladás csupán az esetek kis százalékában fordul elő. A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50.000 haláleset szív-keringési eredetű okból következik be. Ebből 20 ezer eset a kórházon kívül történik. Az esetek többségét kamrai szívritmuszavar, vagyis kamrafibrilláció okozza, melyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, ami lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését. A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven. Egy automata defibrillátor használatával kevésbé gyakorlott segítők is el tudják látni az újraélesztést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában