Újabb esély

2024.09.04. 14:03

Svédországban lehet Kinga műtétje, a szülők gyűjtést szerveztek

Bármikor újabb rohamot kaphat Kinga. A 6 éves baji kislányt hét agyérgörcs után műtötték meg. Azonban még legalább egy műtét kell ahhoz, hogy biztos ne kapjon újabb sztrókot.

Kemma.hu

Kinga már eddig is bebizonyította, hogy hatalmas küzdeni akarás van benne és sorozatosan felülmúlja az orvosok várakozásait. A baji kislánynak most szeptemberben kellett volna elkezdenie az óvodában a nagycsoportot, helyette otthon küzd folyamatosan, hogy újra megtanuljon beszélni és járni. A szülők a hét sztrók után keresik a megoldást. 

Sokan segítenek a baji kislánynak, hogy szebb élete lehessen. Kinga hét sztrók és egy koponyaműtét után újra harcol a gyógyulásért.
Kinga műtétje két hónappal korábban volt. A kislányt hét sztrók után műtötték meg. A család most külföldön szeretne újabb segítséget kérni
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra 

Kinga egy speciális ágyban fekszik a nappaliban. Édesanyja egy percre sem hagyja magára, mesél neki, beszél hozzá, vissza idézi a régi élményeiket. Közben kislánya minden mozdulatát figyeli. Ugyanis Kinga már mosolyog, jelez a kezével, sőt több szót is érthetően kimond. Hála a sok fejlesztésnek, a lábait is tudja már mozgatni, és a kezeit is egyre ügyesebben használja. Azonban még nagyon hosszú az út, hogy újra óvodába mehessen. Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy egy újabb műtéttel megakadályozzák egy újabb sztrók kialakulását. 

Van esély a hét sztrók után?

Kinga első műtéte Szegeden volt, ahol a Moyamoya szindroma magyar specialistája végezte el a tíz órás beavatkozást. Azonban első alkalommal csak az agyának a jobb oldalát tudták megműteni. A terv az volt, hogy a következő beavatkozás két héttel később lesz, azonban annyira leromlott Kinga állapota, hogy el kellett végül halasztani. Az orvosok szerint Kinga bal agyfélteke teljesen elhalt. 

A szülők azonban nem nyugodtak bele a helyzetbe és felvették a kapcsolatot más szülőkkel, akiknek gyermekük szintén Moyamoya szindromában szenvedett. Így szereztek tudomást egy svájci és egy svéd kórházról, ahol szintén a a betegség specialistái dolgoznak. Végül ismerős segítségével sikerült felvenni a kapcsolatot a svéd intézménnyel, ahol újabb esélyt kaphat Kinga a műtétre. A Karolinska Intézet Európa egyik legnagyobb, legrangosabb orvosi egyeteme Stockholm Solna és Huddinge negyedében. 

Sokan segítenek a baji kislánynak, hogy szebb élete lehessen. Kinga hét sztrók és egy koponyaműtét után újra harcol a gyógyulásért.
A hét sztrók után életmentő koponyaműtétet végeztek Kingán. A műtét nyoma örök emlék marad 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Egyelőre egy másodvéleményt szeretnénk kérni a kórháztól, hogy Kinga agyának bal agyféltekéje valóban teljesen elhalt-e, vagy még van esély a megmentésére. Illetve szeretnénk megtudni, hogy az agyának a jobb oldalát esetleg szükséges-e még műteni – magyarázta Gabi, Kinga anyukája, aki elmondta, hogy a svéd orvosok szerint egy speciális módszer segítségével egy órára le tudják csökkenteni a műtét idejét. Ami nagyon fontos, hiszen így jóval kevesebb stressz éri az agyat közben. Azonban ehhez az első lépés, hogy a kinti orvosok is megvizsgálhassák Kingát. 

Gyűjtést szerveztek

A másodvéleményhez nem kell Svédországba utazniuk Kingáéknak, csak a friss vizsgálati eredményeket kell elküldeniük a szakorvosoknak. Ez pedig 600 ezer forintba kerül. A családnak azonban nincs ennyi pénze, hiszen Gabi nem tud munkát vállalni, kislányát ápolja otthon egész nap. Ezért gyűjtést szerveztek, hogy Kinga megkaphassa az új esélyt a gyógyuláshoz. Egy külön bankszámlát hoztak létre, amire a Kingának szánt adományokat várják. Aki szeretne segíteni a kislány gyógyulásában, az erre a bankszámlára tudja utalni az adományát HU88 1040 1976 8676 8949 6787 1000. A család minden apró segítségnek örül. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában