Állatvédelem

2024.09.05. 11:42

Szökött hód miatt törték át a vaddisznók a kerítést

Négy vadmalac nevelkedik dömösi mentőközpontban. Hat évvel ezelőtt kerültek az állatvédőkhöz, amikor az anyakocát egy vadász kilőtte. A Birdmania vezetője és felesége fogadta be az árva vaddisznókat.

Goletz-DeáK Viktória

Négy 250 kilós vaddisznó él boldogságban a dömösi állatvédőknél. A BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője, Márton András és felesége, Judit hat évvel ezelőtt fogadta be az árvákat. Az anyakoca ugyanis lakott településre fialt be, ahova lakossági bejelentésre a rendőrök kihívtak egy vadászt, aki kilőtte az anyaállatot az újszülöttek mellől. A négy újszülött vadmalac gondoskodás nélkül elpusztult volna, így az állatvédőkhöz kerültek. 

Négy vadmalac nevelkedik dömösi mentőközpontban. Hat évvel ezelőtt kerültek az állatvédőkhöz, amikor az anyakocát egy vadász kilőtte. A Birdmania vezetője és felesége fogadta be az árva vaddisznókat.
A négy teljesen szelíd vaddisznó hat éve él a dömösi állatvédőknél 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Márton András elmondta, hogy a malacok egynaposok voltak, amikor befogadták őket, így cumisüveggel kellett még őket etetni. A négy malac éjjel és nappal 3 óránként hangos visítással követelte az ételt. A gondoskodásnak hála, mára 200-250 kilós vaddisznókká cseperedtek. Név szerint: Gusztáv, Falatka, Mazsola és Puszedli.

Költöznek a vaddisznók?

– A négy kézzel nevelt vadmalacot egyértelmű volt, hogy nem tudjuk visszaengedni a vadonba. Ők kondatagnak tekintenek bennünket, de az idegenekkel is nagyon barátságosak. Ezért olyan otthont szerettünk volna találni nekik, ahol jó életük lehet – magyarázta az állatvédő. Végül Erdősmecskén találtak nekik új otthont.

– Egy magánállatkertben alakítottak ki számukra egy félhektáros területet. A cél az lett volna, hogy simogatható kedvencek legyenek és a látogatók találkozzanak olyan vadállatokkal is, amelyek honosak nálunk. Hiszen zsiráfot szinte bármelyik állatkertben láthatnak, de a vaddisznókkal csak kevés helyen tudnak találkozni. Ivartalanítva lettek és chipet kaptak, de mire költöztek volna bejött az ASP, vagyis az afrikai sertéspestis. Az egész Visegrádi-hegységet a vörös zónába sorolták, és ez azóta is így van. Így a malacok azóta is nálunk élnek. Mivel 25-30 évig is elélnek, ők lesznek a lányunk örökségei is – nevetett Márton András, aki egy kedves történetet is elmesélt kedvenceiről. A hatalmas, mázsányi vadmalacok ugyanis nemrég annyira megijedtek, hogy kidöntötték a kerítést. Így most egy teljesen új kerítést kellett nekik építeni, aminek az alapja a föld alatt másfél méter mélyre van beásva. 

Négy vadmalac nevelkedik dömösi mentőközpontban. Hat évvel ezelőtt kerültek az állatvédőkhöz, amikor az anyakocát egy vadász kilőtte.
Egy teljesen új, vaddisznóbiztos kerítést kellett építeni 
Forrás: Beküldött

Hívatlan vendék okozott pánikot

– Volt egy mentett hódunk, amely meglépett a ketrecéből. Napokig nem találtuk, aztán kiderült, hogy beköltözött a malacokhoz, amit mi kizártnak tartottunk. Ugyanis úgy gondoltuk, ha oda bemegy, akkor a vaddisznók megeszik. Hát nem. Sőt. Azt vettem egyszer csak észre, hogy a hód bement a malacok régi kerítésén és a négy, összesen nettó egy tonnás vadmalac a sarokba bújva rettegett. Végül pánikrohamot kaptak a hívatlan vendégtől és átszaladtak a kerítésen félelmükben. Pont láttam, ahogy a négy állat megállás nélkül rohant és mint a papír, úgy szakította ki a kerítést. Ezért a következő napokban egy teljesen új, immár malac és hódálló kerítést kellett építenünk nekik – árulta el a mentőközpont vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában