Támogatás

2024.09.09. 15:24

Már lehet igényelni a szociális tűzifa támogatást

Az ősszel együtt beköszönt a fűtési szezon. Bakonyalján több településen igényelhető a szociális tűzifa támogatás.

Varga Réka Antónia

Sokak életében a legtermészetesebb dolog az, hogy egy hűvös nap után a meleg otthonukba térhetnek haza. Legyen szó lakásról vagy házról, a fűtés költsége sok család életében nehéz kérdés. A legnehezebb helyzetben talán azok vannak, akik nem központilag vagy villannyal oldják meg a fűtést, hanem tűzifával. A költségek enyhítésére több önkormányzatnál is igényelhető a szociális tűzifa támogatás.

Elindult a tűzifa szezon. Több településen is lehet pályázni a szociális tűzifa támmogatásra
Elindult a tűzifa szezon. Több településen is lehet pályázni a szociális tűzifa támmogatásra
Fotó: illusztráció / Forrás: Shutterstock

Egy fűtési szezon alatt egy család több tíz köbméter tüzelőt elhasznál. Ennek költsége több száz ezer de akár milliós összeg is lehet. A kazán vagy kályhatüzelésű háztartások a kistelepüléseken a legelterjedtebb. Sok esetben olyan családok vagy idősek élnek ezekben a háztartásokban, akik számára szinte lehetetlennek tűnik az összeg kifizetése. A Belügyminisztérium jóvoltából az önkormányzatoknak van lehetősége szociális tűzifa támogatásra pályázni ez a Bakonyalján sem volt másképp mutatunk három települést, ahol igényelhető a támogatás.

Itt igényelhető szociális tűzifa támogatás:

 

Ászáron abban az esetben igényelhető a támogatás a tűzifára, ha az ingatlan fűtése fával megoldott és a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 114 ezer forintot. Egyéni elbírálás esetén szociális tűzifára jogosult továbbá az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 182 ezer forintot. A támogatás mértéke legfeljebb 5 erdei köbméter. A kérelem benyújtásának határideje október 11. Előnyben részesül az a kérelmező aki aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy lakásfenntartási támogatásban részesül vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel. Az önkormányzat rendelkezésére álló készlet 37 erdei köbméter. Az pályázáshoz szükséges nyomtatvány a település önkormányzatában igényelhető.

Keréktelekin is van lehetőség a támogatásra pályázni. Keréktelekin 29 erdei köbméter tűzifa áll az önkormányzat rendelkezésére. A támogatásra jogosult az aki ingatlana fűtését fával oldja meg, és háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 128 forintot. Előnyben részesül az a kérelmező aki aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy lakásfenntartási támogatásban részesül vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel. A támogatás mértéke legfeljebb 5 erdei köbméter.Az pályázáshoz szükséges nyomtatvány a település önkormányzatában igényelhető. A kérelem benyújtásának határideje október 15.

Súron 53 erdei köbméter tűzifa áll az önkormányzat rendkelezésére. A kérelmek elbírálása beérkezési sorrendben történik. A szociális rászorultság megállapításánál itt is előnyben részesítik azokat akik, aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy lakásfenntartási támogatásban részesülnek vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek. Egy kérelmező évente egy alkalommal igényelheti a támogatást és kérelmenként maximum 5 köbméter fa adható. A kérelem benyújtásának határideje október 18. Az igényléshez szükséges nyomtatvány elérhető itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában