Poloska

1 órája

Rabló, hanyattúszó és vérszívó is lehet, de vintage stílusban is pompázhat

Kutasi Csaba rovartudós szerint egyre nő a büdösbogárként aposztrofált poloskák száma hazánkban. Összesen 900 faj fordul elő, vízen, szárazföldön, talajban, növényeken, kertben és lakásban. Összegyűjtöttük a legérdekesebb egyedeket.

Kemma.hu

Kutasi Csaba entomológus, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum rovarkutatója szerint vannak különleges fajok, amik csipkések, vérszívók és hanyattúszók is lehetnek. Egy biztos, a kellemetlen szagukról messze földön híres minden poloska.

poloska invazio
Poloska fajtákat gyűjtöttünk össze a szakemberrel
Fotó: Kozma István

A veol.hu cikke szerint a poloskák a rovaroknak nagyon változatos alakú és életmódú csoportja. Azt írják, a Földön 77 családból mintegy 40 ezer leírt fajt tartunk nyilván, hazánkban megközelítőleg 900 faj fordul elő. Sok élőhelyen találkozhatunk velük, főként növényeken, de a talajon, a talajban, a vízben és a víz felszínén is jelen vannak. A rovarász kiemelte, hogy növényevők, ragadozók, de vérszívók is lehetnek. Vegyünk szemügyre néhány fajtát!

Poloska: megyehatár közeli felfedezés a nyugati levéllábú

Leggyakrabban talán a barnás vagy zöldes színű, címerre emlékeztető testű címeres poloskák kerülnek a szemünk elé. Az utóbbi években behurcolt, idegen poloskafajok zöme ebbe a családba tartozik, a zöld vándorpoloska Afrikából, a márványospoloska Ázsiából, a nyugati levéllábú poloska Észak-Amerikából érkezett. Érdekesség, hogy az utóbbi csoportból az első hazai hiteles példányt Zircen gyűjtötte Rechner Szilvia, a természettudományi múzeum preparátora. Azon a településen, ami Komárom-Esztergom vármegye határától néhány tíz kilométerre van. Korábban jórészt csak a honos bogyómászó poloskáinkra kellett ügyelnünk, de ma már a zöld vándorpoloska keseríti meg leginkább az életünket. Ennek a fajnak az étlapján számos növény szerepel, a paradicsomot is nagyon kedveli.

Rablók, hanyattúszók és korcsolyázók is vannak

Ki hitte volna, hogy számos ragadozó faj is van a poloskák között. A vizek tetején korcsolyázó molnárpoloskák is ilyenek, a víz felszínére hullott rovarokkal táplálkoznak. Nem kivételek a hanyattúszó poloskák és a rablópoloskák sem. A vérszívó poloskákhoz tartozik a szintén említett ágyi poloska. A kéregpoloskák pedig laposak, fák kérge alatt élnek, ahol gombafonalakat szívogatnak, szúrósertéjük nagyon hosszú.

Ők a poloskák vintage stílusban

A fentieket kevésbé, viszont a néhány milliméteres csipkéspoloskákat nagy élmény lehet mikroszkóppal megvizsgálni, mert így elénk tűnik a szárnyfedő és az előhát csipkeszerű mintázata. Ezek már növényevő rovarok, tömeges fajuk a platán-csipkéspoloska, amely az újabban megjelent tölgy-csipkéspoloskához hasonlóan Észak-Amerikából került hozzánk. Ez utóbbi faj 2013-ban jelent meg hazánkban, erősen terjed, szívogatásával a tölgyek nyári lombelszíneződésének az okozója.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában