DCCC

2024.09.01. 07:18

Pannonhalmán járt Czunyiné dr- Bertalan Judit

A térség országgyűlés képviselője a Bazilika DCCC ünnepségén járt. Az alkalom tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére emlékérmet bocsátott ki.

Kemma.hu

Pannonhalma egyidős a magyar nemzettel. A Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplomot 800 esztendővel ezelőtt szentelték fel. A szó szoros és a szó átvitt értelmében is sziklára, kősziklára épült

– fogalmazott az esemény kapcsán Facebook-posztjában Czunyiné dr. Bertalan Judit, kiegészítve gondolatait a Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédében foglaltakkal:
– Pannonhalma egyszerre született a magyar állammal, az apátság története együtt íródott a nemzettel. A bazilika túlélte évszázadok pusztító viharait, ezzel megmutatta, rendíthetetlen, sziklaszilárd alapokra építették. Pusztította tűzvész, utána felújították. Fenyegették tatár hadak, később végvárként használták a katonák. II. József feloszlatta itt a rendet, másfél évtizeddel később már tanító rendként tekinthettünk rá. Pannonhalmának ma is fontos szerepe van abban, hogy hazánkban a kereszténység megmaradjon, hogy a következő nemzedékek megtartsák hitüket, keresztény magyar önazonosságukat. Egy olyan hely, ahol ezer éve a béke nyelvén beszélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában