Patkányveszély

2024.09.15. 06:50

El a rágcsálókkal! - felszólítást kapott az Interspar

Pár nap után eltűnt a tábla a tatai Interspar mellől, amiben arra kérték a vásárlókat, hogy ne etessék a tűzíviztározóban élő vadállatokat. A szakértők szerint a nutria családnak ártanak, azok, akik etetik őket.

Goletz-DeáK Viktória

A tatai önkormányzat kérésére az Interspar tűzíviztározójához az elmúlt héten kihelyeztek egy figyelmeztető táblát, amelyen arra kérték a vásárlókat, hogy ne etessék és simogassák a nutriákat. A táblára azért volt szükség, mert a rágcsáló család már igazi látványosság lett Tatán. Rendszeresen visznek nekik finom szőlőt, almát is a rajongóik. Az eleség azonban a vándorpatkányokat is a területre vonzza. Az apró rokonok pedig sok betegséget terjeszthetnek

Pár nap után eltűnt a tábla a tatai Interspar mellől, amiben arra kérték a vásárlókat, hogy ne etessék a tűzíviztározóban élő vadállatokat. A szakértők szerint ugyanis a nutria családnak ártanak, azok akik etetik őket.
Pótolták a korábban eltűnt figyelmeztető táblát a tatai Interspar mellett. A nutria család etetése ugyanis több okból is veszélyes 
Fotó: GDV / Forrás: 24 Óra

A figyelmeztető tábla azonban az elmúlt napokban eltűnt. A járókelők pedig azóta is rendszeresen megállnak, hogy a bájos állatok tevékenységét karnyújtásnyi közelségből figyeljék. És természetesen azóta is sokan hordják nekik az ínyencségeket. 

Ártanak a nutria családnak 

A szakértők szerint azonban ezzel csak ártanak a nutriáknak. Ugyanis az állatok túlságosan függeni fognak az emberektől.

Dr. Horváth József, Tata jegyzője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy a szakértőkkel rendszeresen egyeztetnek a tataiak kedvenceivé váló vadállatcsaládról. Illetve felszólították a terület tulajdonosát: vagy gondoskodjanak arról, hogy az emberek ne tudják etetni az állatokat, vagy fogják be, és szállítsák el a területről az állatokat. A tűzívíztározó ugyanis magánterület, így az önkormányzat nem intézkedhet önállóan a területen. A jegyző szerint sokan nem is gondolnak bele, hogy az aranyos, de mégis csak vadállatok etetésével igazából ártanak. 

– Ezek az állatok annyira rászoktak már arra, hogy etetik őket és nem kell tenniük semmit az élelemért, hogy önállóan nem tudnának már a természetben életben maradni. Ez főleg a kölykökre igaz, akik úgy nőttek fel, hogy születésük óta szó szerint a házuk bejárata előtt van az eleség. Vagyis nem tanulták meg a szüleiktől, hogyan kell eleséget keresni, és mik az ehetőek – magyarázta dr. Horváth József. 

Ha felnőnek és el kell hagyniuk a tűzivíztározót, akkor is az ember közelségét fogják keresni. Valószínűleg a várárokba, vagy az Angolkertbe fognak költözni, ahol a helyiek megint elkezdik majd etetni a szelíd állatokat. Ezt kellene még most megállítani. Ezért kértük a terület tulajdonosát, hogy találjon megoldást az ügyben – tette hozzá a jegyző.

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy az önkormányzati felszólításnak megfelelően kihelyeztek egy figyelmeztető táblát, amelyet ismeretlen tettesek időközben eltulajdonítottak. Azonban a tábla pótlásáról már gondoskodtak, az péntekre már újra a helyszínen volt. 

– A helyzet rendezése érdekében már felvettük a kapcsolatot egy professzionális kártevőmentesítő céggel, hogy minden tekintetben szabályosan járjunk el, valamint illetékesség miatt a jövő héten az önkormányzattal is egyeztetést kezdeményezünk, hogy közösen találjunk megoldást a problémára. Addig is szeretnénk kérni a lakosság együttműködését abban a tekintetben, hogy ne etessék az állatokat – válaszolta kérdésünkre az üzlet kommunikációs vezetője. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában