Nemzeti Vágta

2024.09.11. 06:55

Heti hat napot edzenek a Nemzeti Vágta döntőjéig

Lego, Jófej és Jogar az Agostyáni Lovasudvar három gyönyörű lova már bizonyította tudását. Mindhárman bejutottak a Nemzeti Vágta Szilvásváradi döntőjére. Lovasaiknak még három hete van, hogy felkészüljenek a versenyre.

Kemma.hu

A három gyönyörű ló boxaikban várják, hogy végre elinduljanak. Amikor lovasaik bemennek hozzájuk már maguktól fordulnak, hogy minél hamarabb a hátukra kerülhessen a nyereg, fejükre pedig a kantár. Ahogy nyílik az ajtó már lépnek is, hogy minél hamarabb a pályán legyenek. Mátyus Edina a lovasudvar egyik vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy Lego, Jófej és Jogar is háromnegyed részt telivérek, ezért a vérükben van a futás iránti vágy. Jófej és Jogar élete első fontos versenyére készül, Lego azonban már többször is starthoz állt. Most a három ló együtt is bizonyíthat. Mindhárman bejutottak a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjére, ahol hatvan ló száll harcba egymással. 

Lego, Jófej és Jogar az Agostyáni Lovasudvar három gyönyörű lova már bizonyította tudását. Mindhárman bejutottak a Nemzeti Vágta Szilvásváradi döntőjére. Lovasaiknak még három hete van, hogy felkészüljenek a versenyre.
Takács Péter Lego hátán fog indulni a Nemzeti Vágta Szilvásváradi döntőjén 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

 

 – Takács Péter Ács színeiben fog lovagolni Lego hátán, Eck Viktória és Jófej Kocs színeiben indul Szilvásváradon, én pedig Jogarral állok majd a rajthoz – sorolta az agostyáni indulókat Mátyus Edina a lovasudvar egyik vezetője, aki azt is elmondta, hogy minden nap közösen edzenek a lovakkal, így a versenyhelyzetet is ki tudnak alakítani.

Együtt a Nemzeti Vágta döntőjén

A lovakkal hetente hat napot dolgoznak. A hetediket pedig teljes nyugalomban tölthetik. Olyankor csak addig látnak embert, amíg vizet és ételt kapnak. A többi napon azonban keményen edzenek a versenyre, amit a lovak nem is bánnak. Mivel ezek mind háromnegyed részt telivérek, a vérükben van a futás iránti vágy. Sőt, sokszor pont az a probléma, hogy már nagyon mennének. Edinától azt is megtudtuk, hogy különböző edzésekkel készülnek fel a versenyre. Van, amikor csak a fordulást gyakorolják, máskor a lovak állóképességét szeretnék fokozni. Ugyanis ha továbbjutnak az előfutamon, akkor egy nap többször is rajthoz kell állniuk majd.

Készülnek a megyei lovasok a Nemzeti Vágtára
Eck Viktória és Jófej (jobbra), Mátyus Edina és Jogar (balra) hetente hat napot készülnek a versenyre  
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Próbáljuk gyakorolni velük a versenyhelyzeteket. Így, hogy több lovunk is bekerült a szilvásváradi  döntőbe lehetőségünk van együtt edzeni. Egymás mellett lovagolva  gyakoroljuk a nehezebb fordulásokat és problémákat, amik a vágtán előjöhetnek – magyarázta Edina, aki azt is elárulta, hogy a helyiek is nagyon büszkék arra, hogy agostyáni ló is futni fog Szilvásváradon.

– Szerencsénk van, mert nagyon támogatóak a környékbeliek és sikerült találnunk nem messze egy olyan területet ahol ki tudtunk alakítani egy, a szilvásváradihoz hasonló pályát. A helyszín a lovasudvartól egy tíz perces sétára van a lovakkal, akik ennyi idő alatt pont be tudnak melegedni az edzésre – árulta el a lovas.

Gyakorlás 

Az agostyáni pályán a három lovasnak lehetősége van azokat a helyzeteket is gyakorolni, amik a vágta döntőjében is előállhatnak. A benti pálya ugyanis ehhez túl kicsi, azon főleg a technikai elemeket veszik át. Vágtázásra azonban nem alkalmas.

– A vasárnapi pihenő után hétfőn egy nyugodtabb vágtával szoktunk kezdeni. A keddi nap azonban erősebb. Van amikor a gyorsaságra edzünk, de van olyan is, amikor pont vissza kell nyugtatni őket, hogy figyeljenek ránk. Például a jó starthoz, a jó induláshoz fontos, hogy a lovak nyugodtan tudják kivárni az indulást, azonban utána már előttük a pálya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában