Esemény

2024.09.04. 18:00

Mondjuk, mikor kezdődik a csatkai cigánybúcsú

A csatkai Szentkút az ország egyik legkedveltebb zarándokhelye. Minden évben több ezer ember érkezik a településre, a cigánybúcsúra.

Kemma.hu

A Mária útvonal egyik állomása is a Szentkút mellett elhelyezkedő Sarlós Boldogasszony templom, amelynek története egészen a XIV. századik nyúlik vissza. Több írás szerint is a faluban először a XIV. században egy pálos kolostor állt, amely a mohácsi vész után nem sokkal elpusztult. A zarándokok mellett az elhíresült cigánybúcsú is sok érdeklődőt vonz.

Kisboldogasszony ünnepén rendezi éves találkozóját a magyar cigányság ezért híresült el a sokadalom csatkai cigánybúcsú néven.
Kisboldogasszony ünnepén rendezi éves találkozóját a magyar cigányság ezért híresült el a sokadalom csatkai cigánybúcsú néven. 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Mindenkit vár a cigánybúcsú

A település minden évben Kisboldogasszony azaz Szűz Mária napján főbúcsút tart. Csatka a XIX. század közepén vált zarándokhellyé, emiatt hazánkból és Európa több országából érkeznek zarándokok autókkal és buszokkal egyaránt. A település különleges szerepet tölt be a hazai és a nemzetközi cigányság életében, mivel az utóbbi évtizedekben éves találkozójukat a Szentkút mellett álló kegytemplom búcsújának idejére szervezik. Így vált eggyé a két ünnep és született meg a csatkai cigánybúcsú.

Idén szeptember 7-8-án várják a híveket a főbúcsúba és az ünnepi misére. Szombaton este hatkor Dr. Székely János szombathelyi püspök celebrálja az ünnepi istentiszteletet. A kuriózumnak számító csatkai búcsút a rendezvény ideje alatt végig látogathatják az érdeklődők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában