Közgyűlés

5 órája

Megtartották Oroszlányban a ciklus utolsó közgyűlését

Csütörtök délután lezajlott az önkormányzati ciklus utolsó ülése. A székét átadni készülő polgármester és a jelen összetételében búcsúzó képviselő-testület 16 napirendi pontot tárgyalt meg. Mi most a költségvetés módosítására vonatkozó előterjesztés számait emeljük ki.

Kemma.hu

A szeptember 26-án 16 órakor kezdődő, munkaterv szerinti közgyűlés zárta az OLPK-s, leköszönő Lazók Zoltán polgármester és a 11 tagú, OLPK többségű képviselő-testület 2019-2024-es ciklusát. Az egyébként munkaterv szerint ülésnek 16 napirendi pontja volt, melyek közül kettő zártan történt: az egyik a magyar-szlovák Kisprojekt pályázatok benyújtására vonatkozó döntés, a másik pedig a Majki Műemlékegyüttes hasznosítására vonatkozó ÉKM Miniszteri felhívással kapcsolatos döntés volt.

Megtartotta utolsó közgyűlését Oroszlány jelenlegi képviselő-testülete
Megtartotta utolsó közgyűlését Oroszlány jelenlegi képviselő-testülete
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A nyílt ülésen elhangzott előterjesztéseket a testület egy kivételével mind megszavazta. Ez a városi könyvtár 1000 forintos éves tagdíját 1700 forintra emelését indítványozta. Az indítványt a testület elvetette, ugyanis Papp Péter, a Fidesz-KDNP képviselője felvetette, hogy az emeléssel nagyjából százezres forintösszeg nyerhető, ami jelentéktelen a városi költségvetésben, és egyébként is örülni kell annak, ha az emberek látogatják a könyvtárat. A testület egyhangúan elfogadta Papp Péter javaslatát.

A közgyűlés egyik legfontosabb előterjesztése a költségvetés módosítására vonatkozott

Cikkünkben a 16 napirendi pont közül a másodikra térünk ki, amely a 2024. évi költségvetés – 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelet – szerinti módosítása volt.

Lazók Zoltán előterjesztése szerint a képviselői keret felhasználása 17,488 millió forint volt, a beruházási céltartalék és az általános tartalék felhasználása együttesen 29,276 millió forint. Felhasználásuk a képviselő-testületi döntések alapján történt.

A bevételi és a kiadási előirányzatok változásainak átvezetésével a költségvetés főösszege 2 milliárd 236 millió 420 forinttal emelkedik. A meghatározott feladatra, célra fel nem osztott bevételek összegét tartalékba helyezik a várható működtetési költségek, illetve beruházási, felújítási kiadások fedezetének biztosítására. A megképzett tartalék összege összesen 194,242 millió forint, melynek felhasználásáról a 2024. október 1. napjával megalakuló képviselő-testület hoz döntéseket.

A város üzemeltetésének költségei növekedtek, például intézményi és informatikai beruházásokkal, az óvodai személyzet bővítésével, ugyanakkor a város bevételei csökkentek. A pénzügyi bizottság javaslata alapján csatoltak egy kiegészítést az előterjesztéshez, amely javasolja, hogy a Táncsics Mihály utcai buszmegálló építésére egy új költségvetési sort hozzanak létre. A kiadások biztosítására szolgáló fedezet csak részben biztosítható a források átcsoportosításával. Szükséges tehát az irányítószervi támogatás. 

A közgyűlésen elhangzott: 1 milliárd 950 millió forintot fognak átadni

Lazók Zoltán elmondta, hogy kedden 1 milliárd 950 millió forint lekötött betétet fognak átadni a következő ciklusra megválasztott városvezetésnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában