Megemlékezés

3 órája

Százhetvenöt éve adták meg a komáromi várat, ezért írta alá Klapka a megegyezést

A komáromi vár feltételes megadásának százhetvenötödik évfordulójára emlékeztek pénteken Nagyherkálypusztán.

Kemma.hu

1849. szeptember 27-én Klapka György tábornok aláírta a komáromi vár megadásának előfeltételéül szolgáló megegyezést, amely szabad elvonulást és büntetlenséget biztosított a várőrség mintegy 30 ezer tagjának. Erről emlékeznek meg minden esztendőben Komáromban.

Csikány Tamás mondott beszédet a komáromi vár megadásának évfordulóján
Csikány Tamás mondott beszédet a komáromi vár megadásának évfordulóján
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A rendezvényen többek között részt vett Czita János alpolgármester, Dombay Gábor önkormányzati képviselő, Négyesi Lajos hadtörténész, Molnárné Taár Izabella, a Kecskés László Társaság elnöke, akiket Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója köszöntött. A rendezvényen sorfalat álltak a szőnyi huszárok és a nagyigmándi hagyományőrzők.

Ezt követően Csikány Tamás hadtörténész beszélt arról, bár felmerülhet, hogy Klapka áruló volt-e hiszen átadta a várat, valójában az országnak akkorra már nem volt kormánya és a túlerő is óriási volt. A további küzdelem reménytelen lett volna, Klapka és az emberei is nagy eséllyel odavesznek, ha nem írja alá a megegyezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában