Közlekedésbiztonság

21 órája

Elütnéd vagy megállnál: a szakértő elmondta mit tegyünk, ha kisállattal találkozunk az utakon

A szarvasbőgés időszaka alatt keresett kérdés, hogy mit tegyünk biztonságunk érdekében a nagyvadakkal szemben az utakon. A szarvasok és őzek mellet, azonban kisállatok is bármikor felbukkanhatnak autónk előtt. Legyen szó fácánról, sünről vagy kacsáról, te mit tennél? Elütnéd vagy megállnál? Megkérdeztünk egy szakértőt.

Kemma.hu

A legfontosabb mindig a megelőzés az útviszonyoknak, időjárásnak megfelelő sebesség választás és a KRESZ-szabályok betartása. Ahol pedig várható a vadmozgás, ott még nagyobb körültekintés szükséges. De mit tegyünk, ha mégis elérkezünk odáig, hogy megtörténik a baj. Mit tegyünk, ha egy kisállat elénk ugrik?

Mi tegyünk ha ha kisállattal találkozunk az utakon
Mi tegyünk, ha kisállattal találkozunk az utakon?
Forrás:  Shutterstock

Mit tehetünk, ha kisállattal találkozunk?

Vezetés közben a másodperc tört része alatt kell meghoznunk az akár élet vagy halál döntéseket. Dr. Farkas Károly a Magyar Autóklub Dunántúli Regionális elnöke válaszolt a kérdésünkre. Elmondása szerint ilyen esetekben a közlekedésbiztonság irányából kell megközelíteni a helyzetet. A közlekedésbiztonság szempontjából pedig az a legfontosabb, hogy lehetőleg ne történjen személysérülés és az okozott kár is minimális legyen. 

Ez alapján sajnos saját biztonságunk érdekében a legjobb amit tehetünk az az, hogy elütjük az állatot. Egy zsúfolt úton, ha a szembe sáv is telített és mögöttünk is több autó jön, akkor a kikerülés már lehetetlen, hiszen sem a szembejövő autóba sem az árokba, vagy fák közé nem ránthatjuk a kormányt, ha viszont hirtelen fékezünk, annak a kockázata, hogy a mögöttünk jövő belénk jön igen magas. Így az olyan kistestű állatok esetében mint a fácán, sün vagy a kacsa, ha féktávolságon kívül vagyunk a legjobb amit tehetünk, hogy elütjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában