Fesztivál

2024.09.08. 17:30

Folklórkincsek léptek a Jászai színpadára a hétvégén + fotók

Két nap alatt négy hivatásos néptáncegyüttes és több száz táncos fordult meg a Jászai Mari Színház, Népház színpadán.

Kemma.hu

A hétvégén a magyar néptánc hivatásos világába csöppenhettek az érdeklődők, ahol a zene és a tánc varázsa mindent körülölelt, ugyanis megnyitotta kapuit az ország első, hivatásos táncegyütteseket felsorakoztató programsorozata, az I. Kárpát-medencei Hivatásos Néptáncfesztivál.

I. Kárpát-medencei Néptáncfesztivál
Az I. Kárpát-medencei Hivatásos Néptáncfesztiválnak a Jászai Mari Színház, Népház adott otthont. Látványos előadásokból nem volt hiány
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A kétnapos programnak otthont adó Jászai Mari Színház, Népházban Szücsné Posztovics Ilona polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd Gál Csaba önkormányzati képviselő ajánlotta a nézők figyelmébe az est hátralévő fellépőit. Vasárnap dr. Kancz Csaba főispán, valamint Bencsik János országgyűlési képviselő beszélt arról, milyen nagy megtiszteltetés, hogy a városban jöhetett létre ez a fantasztikus és egyedülálló rendezvény.

Színes folklórkincseket hoztak a fellépők: különböző tájegységek táncait mutatta be négy hivatásos együttes. A hagyományőrzés és kultúra egy szeletét mutatta be a tehetséges fiatalokból álló Fitos Dezső Társulat, akik A falu című koreográfiával varázsoltak színházat a színpadra. Előttük azonban a házigazda Tatabányai Bányász Táncegyüttes lépett színpadra, ők voltak az „előzenekar”. Végül a Magyar Állami Népi Együttes a Kolozsvári Piactéren című előadáson keresztül mutatták be a település egyik régi központi helyszínét.

I. Kárpát-medencei Néptáncfesztivál
Hiánypótló előadássorozat született
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Vasárnap a Nagyvárad Táncegyüttes nyitott. A fellépők a paraszti kultúra gyöngyszemeit varázsolták színpadra az Istenes című koreográfiájukon keresztül. A táncosok egy fordított élettörténeten át vezettek végig a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig. Az előadás szólt szerelemről, sorsszerűségről, veszteségről és a halálról is. 

Kárpát-medencei kincsek között az apa és fiú kapcsolat

A Duna Művészegyüttes zárta a  rendezvényt. Apák és fiak közötti szellemi kapcsolat öltött testet a színpadon, és mindezt úgy táncoltak el, hogy a hagyomány és az átörökítés előtt kívántak tisztelegni. Érdekes feldolgozás volt, hiszen az előadásban Kölcsey Ferenc Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művéből idéztek részleteket, Rubold Ödön tolmácsolásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában