Közlekedésbiztonság

2 órája

Tavaszra elkészülhetnek a forgalomcsillapítók Tatán

Még az áprilisban döntött arról a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság, hogy a lakók kérésére forgalomcsillapítót építenek a Nagy Lajos és a Zrínyi utcába. A bizottság szerdai döntése szerint tavaszra készülhet el a beruházás.

Goletz-DeáK Viktória

Az áprilisi bizottsági ülésen tárgyalta a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság a Nagy Lajos utca, illetve a Zrínyi utca forgalmi szabályázásának módosítását. Ugyanis a térségben lakók közül többen kérték, hogy a környékén forgalomcsillapító bordák kihelyezését. Ugyanis megítélésük szerint nagy a forgalom, a gépjárművekkel gyorsan haladnak és ez zavarja az ott lakókat.
 

Még az áprilisban döntött arról a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság, hogy a lakók kérésére forgalomcsillapítót építenek a Nagy Lajos és a Zrínyi utcába. A bizottság szerdai döntése szerint tavaszra készülhet el a beruházás.
A bizottság szerdai döntése szerint tavaszra készülhet el a forgalomcsillapító a Zrínyi utca 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A Nagy Lajos utcában és a Váczi M. utcában nem áll rendelkezésre járda, így a vegyes forgalmú úton közlekednek a gyalogosok is. A Nagy Lajos utcában található egy játszótér is. 

Elkészült a forgalomcsillapítók vázlata

A bizottság előzetesen egy szakmai állásfoglalást kért mindkét területről. Végül úgy döntöttek, hogy méltányolva a lakók kérését a Nagy Lajos utca – Váci Mihály utcákban sebességcsökkentő küszöbök, párnák kialakítását rendeli el közúti jelzőtáblák kihelyezésével. A döntés végrehajtási ideje 2024. augusztus 31. volt. Bár a bizottság áprilisi ülésén a Zrínyi utcai lakók kérését elutasították, májusban újra tárgyalták az ügyet, amit végül jóváhagytak. 

A bizottság szeptemberi ülésén újra előkerült a téma. A tavaszi döntést követően a közlekedési tervezői vizsgálatot elvégezték, a vázlatokat a tervező elkészítette. A felmérésből kiderült, hogy a sebességcsökkentő párnák és közúti jelzőtáblák oszlopok kihelyezésének költsége a Zrínyi utcában nagyságrendileg 1 millió forint lenne. Az előterjesztés szerint az árat befolyásolja a megrendelt sebességcsökkentő párnák mennyisége, így ez az ár abban az esetben érvényes, amennyiben a Nagy Lajos utcai sebességcsökkentő párnákkal együtt rendelik meg, melynek becsült költsége 4,2 millió forint. A bizottság elé benyújtott előterjesztés szerint jelenleg a 2024. évi költségvetésben a döntés végrehajtására nincs meg a fedezet. Ezért kérték a végrehajtási határidő módosítását. Így a mostani döntés értelmében 2025. április 30-ra készülhetnek el a két utcában a forgalomcsillapítók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában