Stációk

2 órája

Felszentelték a Bánhidai keresztutat - fotókon az ünnep

A hagyományőrzést, a helyi közösségek összetartozását kiemelt eseményekkel erősítette a bánhidai búcsú a hétvégén. A Síkvölgyi temető felé vezető út elején a keresztút stációit adták át, szentelték fel.

Sugár Gabi

Gedő Attila plébános áldotta meg a keresztút stációit

Fotó: Zetovics Mario

 A Bánhidai Baráti Kör Egyesület a kétnapos városrészi búcsú első napján zászlóavatási ünnepséget szervezett, majd megemlékezést a Földművesek napja alkalmából. Vasárnap az ünnepi szentmise után busszal szállították ki a híveket a Síkvölgyi temető felé vezető út elejére, ahol a keresztút stációit adták át, szentelték fel.

Gedő Attila plébános áldotta meg a keresztút stációit
Gedő Attila plébános áldotta meg a keresztút stációit
Fotó: Zetovics Mario

A Síkvölgyi út elején kezdődött a ceremónia, miután a hívek leszálltak a buszról, majd a stációk mellett folytatódott, ahol Visegrádi József, a Bánhidai Baráti Kör Egyesület elnöke megtartotta köszöntőjét. Gyermekkori emlékkel indított: akkor ugyanis erre járva arról álmodott, hogy itt lehetne egy keresztutat építeni.

– Nem volt egyszerű, de diadalmaskodott a józanság – hangsúlyozta, majd hozzátette:

A hit, a szeretet, a megváltás üzenetét hordozzák a stációk, amelyek spirituális útra invitálják az erre járókat.

Az elnök kiemelte, hogy a keresztút megvalósulása a közösség erejének ünneplése is egyben. Visegrádi József örömmel és hálával állt a szakrális helyen, s köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a megvalósításban közreműködőknek.

– A hazafelé vezető út első állomása mellett állunk, amely mellett még tizenhárom következik – hangsúlyozta beszédében Bencsik János a Tatai medence országgyűlési képviselője így folytatva:

Mérlegre tehetjük az életünket, kérdéseket tehetünk fel magunknak, s ebben nyújt segítséget a hazafelé vezető út, amely lelkes bánhidai testvérek jóvoltából épülhetett meg.

Hármasával áldotta meg Gedő Attila címzetes apát, esperes, püspöki biztos a keresztút stációit, amelyek Jézus kínszenvedését és mennybe menetelét ábrázolják. Közben a Bánhidai Szlovák Dalkör énekelt egyházi dalokat, s minden egyes stációnál helyére kerültek azok a márványtáblácskák, amelyek a támogatót nevezték meg.  

A bánhidai keresztút megvalósulásában sokak segédkeztek: a kőműves munkákat a Baráti Kör tagjai végezték, a fülkéket Molnár Károly kőfaragó mester állította össze. A Krisztus kínszenvedését ábrázoló képeket tölgyfából a szovátai Kanalas Sándor faragta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában