Emlékezés

2 órája

Anker Alfonz nem csak a galambokat párosította, kedvenc tanítványának feleséget is szerzett

Anker Alfonzra, a postagalambsport ismert alakjára, genetikusra, állattenyésztőre emlékeztek Komáromban. Egykori tanítványa, Gyulai József is felidézte mestere emlékét, aki még feleségét is Anker Alfonznak köszönheti.

Kemma.hu

Számadó Emese, a komáromi múzeum igazgatója köszöntötte a megemlékezőket. Elmondta, Anker Alfonz 1925-ben született Budapesten, de körülbelül 1934-től már Komáromban élt. Az édesapja, Anker Sándor ugyanis a komáromi méntelep parancsnok-helyettese, majd parancsnoka volt, amelynek főépülete a mai Brigetio Öröksége Látogatóközpont volt.

Anker Alfonz tenyésztette is a postagalambokat
Anker Alfonz tenyésztette is a postagalambokat
Forrás: beküldött

A szomszédos Gesztenyés Óvoda falán található Anker Alfonz emléktáblája, mivel ez az épület a méntelep parancsnoki lakja volt, ahol gyermek- és ifjúkorának nagy részét töltötte. Anker Alfonz az 1945 után újjáalakult dél-komáromi Postagalamb SE alapító elnöke is volt, emellett genetikusként, állatnemesítőként és postagalamb-tenyésztőként dolgozott.

A koszorúzás után Gyulai József, a nemzet galambásza, Anker Alfonz egykori tanítványa tartott előadást. Hangsúlyozta, Anker Alfonz világhírű postagalambász volt, tekintélye pedig ma is élt. Gyulai József hozzátette, ezt az állítást az is bizonyította, amikor egy dortmundi bárba beülve belga galambászokkal találkozott, akik csinos, thaiföldi lányokkal mulattak. Mikor meghallották, hogy magyarul beszél, akkor az egyikük, dr. Henk de Weerd – aki a világ egyik leghíresebb galambász orvosa – otthagyta a társaságot, átült hozzájuk és elmondta, mennyire tiszteli Anker Alfonzot, akiről még az édesapjától hallott. Tíz évvel később a budapesti postagalamb olimpián interjút készített ugyanezzel az állatorvossal, aki a beszélgetést követően egy különleges postagalambbal ajándékozta meg. A tojó a következő évben már champion galambot költött. Gyulai József úgy érzi, ez az ajándék Anker Alfonznak szólt.

Gyulai József arra is kitért, Anker Alfonz nem csak a postagalambokat párosította kiválóan, hanem őt magát is. Amikor felnőtt, a buszon megismerkedett egy lánnyal, akinek a családját Anker Alfonz is ismerte. Egy idő után rászólt Gyulaira, miszerint hagyja békén a lányt, vagy viselkedjen vele tisztességesen. Ezt követően Gyulai fél évig elkerülte a hölgyet, majd egy születésnapi buliban újra összetalálkoztak.

– Ekkor rádöbbentem, hogy ez a lány többet ér nekem, mint bármilyen másik hölgy – idézte fel a nemzet galambásza. – Ő lett a feleségem, ezt is Anker Alfonznak köszönhetem!

Anker Alfonz levelei a múzeumba kerültek

Anker Alfonz szinte gyerekkorától kezdve a szárnyai alá vette, majd egyengette Gyulai József életútját. Így aztán a nemzet galambásza hat órát utazott vonaton, hogy eljöjjön Sárospatakról a komáromi megemlékezésre. Nem érkezett üres kézzel. Anker Alfonzzal sokat leveleztek, amelyeket könyvben is kiadott. Az eredeti leveleket pedig a Komáromi Klapka György Múzeum gyűjteményének ajándékozta. Gyulai József pár éve állami kitüntetést is átvehetett, a nemzetközi postagalambsportban végzett tevékenységéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában