Programajánló

2024.08.16. 06:45

Számtalan augusztus 20-i program vár ránk

Szent István napján mindenhol az ünnepé a szerep. Számtalan augusztus 20-i program közül válogathatunk.

Kemma.hu

Az államalapítás ünnepe idén keddre esik, ez azt eredményezi, hogy négynapos hosszú hétvége elé nézünk. Mutatjuk az augusztus 20-i program ötleteket.

Rengeteg augusztus 20. program közül választhatunk.
Rengeteg augusztus 20. program közül választhatunk
Fotó: ZGPhotography / Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Augusztus 20-i programok

Több település, vagy város idén több napos programsorozattal készült. Borfesztivál, Arató fesztivál, Lecsófőző verseny is lesz a hétvégén. A szórakozás mellett természetesen mindenhol helyet kap a hagyomány is: kenyérszentelésekből, ünnepi misékből, és köszöntő beszédekből sem lesz hiány. 

Bábolna

Augusztus 19-én ismételten zenél a bábolnai arborétum. A látogatók esti séta közben, az arborétum területén, 17:00-20:00-ig több helyszínen hallgathatnak zenét.

Dad

A hosszú hétvégén Arató Fesztivált tartanak 18-án, vasárnap. A program főzéssel indul 13 órakor, majd táncbemutatóval és kenyér áldással egybekötött megnyitó következik 16 órakor. A program ideje alatt kézműves kirakodás, csillámtetoválás, lángos és mindenféle finomság várja az érdeklődőket. A napot a tűztánc bemutató után a retró diszkó zárja.  

Dunaalmás 

Az államalapítás ünnepére augusztus 20-án a Templomdombon 9:30-kor várják az érdeklődőket. A köszöntők után a kenyéráldás és a Vadvirág ünnepi műsor következik. Az esemény zárásaként felszelik az új kenyeret. 

Esztergom 

Magyarország első városa idén is gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a Szent István Napok keretében, augusztus 17-20. között az Erzsébet Parkban. Az első nap, augusztus 17-én, szombaton, 13 órakor nyitja meg kapuit a gasztroudvar, amely mind a négy napon várja az ínyenceket. Augusztus 18-án, vasárnap, a programsorozat a Magyar Népmese Színház gyermekműsorával indul, amely Mátyás király születésnapját idézi meg. A nap fénypontja a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje lesz a Nagyszínpadon. Augusztus 19-én az István, a király rockopera koncertváltozatát hallgathatják az érdeklődők. Kedden, az ünnepi programok sora az Új Kenyér Ünnepével veszi kezdetét, ahol Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Hernádi Ádám polgármester mondanak ünnepi beszédet. Ezt követően a nap folyamán gyermekműsorok, énekes-gitáros programok és különböző zenekarok lépnek fel. A zárónapon a Budapest Jazz Orchestra és Gájer Bálint koncertje varázsol majd különleges hangulatot Esztergom belvárosába.

Komárom 

Az ünnepi rendezvények augusztus 20-án számos helyszínen várják az érdeklődőket, legyen szó családos programokról, kulturális eseményekről, vagy gasztronómiai különlegességekről. Az ünnepi programsorozat kedden 11 órakor kezdődik a Vezérek Parkjában, Koppánymonostoron, ahol Szent István király napja alkalmából koszorúzással egybekötött kenyérszentelést tartanak. A Generációk Házában 16 órától veszi kezdetét a nyárzáró és kézműves vásár, ahol változatos programokkal készülnek a látogatók számára. A délutáni rendezvények sorát a Líra Duó nyitja, majd 17 órától egy sajtófotó kiállítást nyitnak meg. A programot a Joullence gitárduó fellépése és a Past Vibes Streetband koncertje zárja, amelyek garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak a résztvevőknek. A nap során a város különböző pontjain változatos kísérőprogramokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Az egész napos események között kézműves vásár és nyárzáró rendezvények is szerepelnek.

Lábatlan 

Kedd délelőtt 10-kor a helyi Szent István templomban ünnepi szentmisével indul az ünnep. Az új kenyér megáldása után este folytatódik a műsor. A Tabulatúra Régizene Együttes együttes 18 órakor ad műsort a Duna-színpadon. Az ünnepi programokat filmvetítéssel zárják. 

Naszály 

A hosszú hétvégén, 18-án, vasárnap lecsófőző versenyre és családi délutánra várja lakóit a Búcsú térre. A verseny kora délután veszi kezdetét. A gyerekekre gondolva ez idő alatt ugrálóvárral, habpartival, sőt, szamuráj kardvívás bemutatóval is készülnek a szervezők. A napot pedig egy retró buli zárja majd.  

Oroszlány

Idén augusztus 16. és 20. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a hagyományos Borfesztivált, amely ezúttal Szent István ünnepével összekötve kínál változatos és színes programokat. A Borfesztivál már augusztus 16-án, pénteken elkezdődik az Oroszlány '70 Táncfesztivál nyitórendezvényével, ahol több száz táncos vesz részt egy zenés-táncos felvonuláson. A nap folyamán a színpadon különféle műsorok szórakoztatják a közönséget, köztük a Vintage Dolls Akusztik. Az este zárásaként a Zoord együttes ad koncertet, amely a moldvai csángó hagyományokat modern hangzásvilággal ötvözi. Szombaton, augusztus 17-én, az V. Jótékonysági Sütinap keretében a látogatók különféle süteményeket kóstolhatnak, és részt vehetnek az est fénypontjának számító Happy Gang-Cory koncerten, amelyet a UFO és Betty Love fellépése követ. A napot vidám hangulatú programok, mint például a habparti teszik még színesebbé. A fesztivál harmadik napja, augusztus 18-a a fúvószenekari találkozó jegyében telik, ahol neves zenekarok lépnek fel, köztük a Dorogi Bányász Zenekar és a Várpalotai Bányász Fúvószenekar. Augusztus 20-án, kedden a Szent István-napi ünnepségek keretében 11 órakor lesz a kenyérszentelés és koszorúzás a Millenniumi emlékműnél, ahol Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere mond köszöntő beszédet. A délutáni és esti programok folytatásaként a Folkfonics és az Entertrain Party Band koncertjei várják a látogatókat. 

Sárisáp

 Augusztus 18-án, vasárnap délelőtt a kenyérszenteléssel indítja az ünnepi programsorozatot. Délután kirakodóvásár, 17 órától virág, kékfestő és kenyérkiállítás várja az érdeklődőket. Este az ünnepi műsor keretében a település elismeréseket és kitüntetéseket ad át. 21:30-kor pedig a sokak által kedvelt tűzijáték műsor is lesz. Ezután az utcabál egészen hajnalig tart. Hétfőn továbbra is megtekinthetőek a kiállítások, fotófallal, és helytörténeti kiállítással kiegészülve. A pihenés jegyében délután bográcsparti kezdődik, majd este 18:30-kor a gyerekeknek kedveskedve a Zabszalma Együttes játszik. 20 órától pedig ismételten utcabállal zárják a napot.

Súr

A község idén is nagy szeretettel várja az érdeklődőket az augusztus 20-án a hagyományos Szent István Napi Búcsúra. A vígadalom során a látogatók többek között élvezhetik a nagyláncos és kisláncos mesekörhinta varázslatos világát, kipróbálhatják ügyességüket a céllövődében, és részt vehetnek a kishalászat izgalmaiban. A gyermekeket légvár, kisvasút és elektromos minidotto is várja

Szőny

Kedd délután 17 órától a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán kemencés kenyérsütés és népzenei műsorok várják a közönséget. A fellépők között szerepel Écsi Gyöngyi népdalénekes és a Duna Népdalkör, valamint Szabó Zoja, a Bozsik József Általános Iskola tanulója. A Sárga tulipán néptánccsoport és a Szőnyi Színes Óvoda szintén hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz. A napot Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester ünnepi beszéde és Takács József képviselő részvétele teszi teljessé, a kenyéráldást Nagy Attila Ákos református lelkész vezeti.

Tata 

A város idén is készül a Szent István király emlékére szervezett augusztus 20-i ünnepségekre. Az események sora a város egyik legfontosabb helyszínén, a Szent Kereszt plébániatemplomban veszi kezdetét, ahol kedden 16:30-kor ünnepi szentmisére várják a híveket. A templomi szertartást követően 18 órakor a Kossuth téren folytatódik az ünnepi program. Itt a közösség Szent István király tiszteletére rendezett ünnepi műsort és a kenyéráldást tekintheti meg. Az ünnepi beszédet Michl József, Tata polgármestere tartja, aki ezzel egybekötve városi kitüntetéseket ad át. A programot számos kulturális fellépő színesíti, köztük a Páncélosdandár zenekara, valamint a Pötörke Népművészeti Egyesület énekesei és a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Tatabánya 

A vármegyeszékhely idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket augusztus 20-án, Szent István ünnepén a Csónakázó-tónál. Az események középpontjában a hagyományok ápolása, a közösségi élmények és a gasztronómiai különlegességek állnak. A rendezvények már kedd délelőtt 10 órakor kezdetüket veszik, és egészen késő estig tartanak, amikor is a tűzijáték zárja a napot. A napot a kenyérsütés szerelmesei indítják, hiszen 10 órától "Kenyérsütés otthon" címmel előadás és bemutató várja az érdeklődőket, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a hagyományos kenyérkészítés rejtelmeibe. 

Ezt követően 11 órakor Fabók Mancsi Bábszínháza szórakoztatja a legkisebbeket, akik izgalmas és tanulságos történeteket ismerhetnek meg a bábszínház világából. A délutáni programok csúcspontja a 16 órakor kezdődő kenyérszentelés lesz, melyet Gedő Attila címzetes esperes celebrál. Az ünnepi köszöntőt követően a Bányász Táncegyüttes és a Dűvő Zenekar lép színpadra, akik hagyományos magyar néptánccal és zenével tisztelegnek Szent István emléke előtt. A kenyérszentelés után kerül sor a „Tatabánya kenyere” című verseny zsűrizésére és eredményhirdetésére, amely során a legjobb kenyérsütők mérettetnek meg. 

A délutáni programok között szerepel a HellóPisti zenekar koncertje, majd az „Ország tortája” bemutató és kóstoló következik 17:45-kor, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az év legkülönlegesebb édességével. A napot a Lóci játszik zenekar koncertje követi, amely biztosan felpezsdíti a hangulatot az esti órákra. Az ünnepi program záróakkordjaként Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara lép színpadra 20:30-kor, majd látványos tűzijáték következik 21 órakor, amely méltó lezárása lesz az egész napos ünneplésnek. A nap folyamán számos kísérőprogram is várja a látogatókat, többek között kézműves vásár és piac, vendéglátás, kézműves foglalkozások, valamint vidámpark is biztosítja a szórakozást 10 és 18 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában