Kisült

2024.08.02. 13:30

Máklikőr, mandulaliszt és feketeribizli - ezek az idei országtorta összetevői

Megvan az idei országtorta: Mákvirág lett a nyertes 2024-ben, míg a cukormentes változat a Zöld Málna lett. A tatabányai Stop cukrászdában már hét elején megtartották a próbasütést, hogy augusztus 20-tól kifogástalan formában kerüljön a vásárlók elé.

Kemma.hu

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Az országtortát csütörtökön hozták nyilvánosságra az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

Országtorta: Mákvirág nyert 2024-ben
Országtorta 2024-ben: a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd sütötte a Mákvirágot
Fotó: beküldött

Természetesen, a cukormentes torták is versenyeztek, a felhozatalból pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László nyert. Ők, a Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes édességet alkották.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortáról szólva kiemelte, hogy abban a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket bemutatva elmondta: a verseny nyertese a Nagyapám kenyere burgonyával lett a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft.-től, amely az innovatív kenyerek mezőnyében is nyert jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerével. A sós sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije érdemelte ki az első helyet.

Országtorta: már megkezdődött a próbasütés

 A tatabányai cukrászdában, a STOP-ban már hét elején megkapták a receptet és elkezdték a póbasütést. Rabóczky Erzsébet Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász szerint sok időt vesz igénybe a sütemény elkészítése. Megosztotta lapunkkal aggályait is, miszerint a különleges összetevők miatt megkérik majd egy szelet torta árát a cukrászok. Egyebek mellett a cukormentes változat összetevője a zöld spirulina (alga) is lehet árnövelő, de a pisztácialiszt biztosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában