Kemma.hu videó

2024.08.22. 06:40

Jogart a Nemzeti Vágtára tenyésztették Tatán +fotók, videó

Az 5 éves kanca Tatán, pontosabban Agostyánban született. Jogart kifejezetten a Nemzeti Vágta futamára tenyésztették ki gazdái. Testvére már bizonyított a döntőn.

Kemma.hu

A hatalmas gyönyörű ló izgatottan fogad minket a bokszában. Mátyás Edina Daniella, az Agostyáni Lovasudvar egyik vezetője, Jogar gazdája elmondta, hogy az 5 éves kanca most két nap pihenőt kapott, mert más lovakkal egy bábolnai versenyen voltak. Ezért most nagyon várja már, hogy kicsit megmozgathassa magát. Jogar ízig-vérig versenyló és kifejezetten a Nemzeti Vágta döntőjére tenyésztették. Ugyanis a versenyen induló lovak angol telivér származása nem lehet magasabb, mint 75 százalék. A tatai ló apja pedig Olaszországból érkezett angol telivér, illetve az egyik nagyszülője is a híres fajta képviselője volt. 

Az 5 éves kanca Tatán, pontosabban Agostyánban született. Jogart kifejezetten a Nemzeti Vágta futamára tenyésztették ki gazdái. Testvére már bizonyított a döntőn.
Mátyás Edina az 5 éves kanca, Jogar hátán fogja képviselni Tatát a Nemzeti Vágta futamán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Mint arról korábban beszámoltunk, az agostyáni Mátyás Edina Daniella a Nemzeti Vágta szemenyei előfutamát nyerte meg és ezzel bekerült a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjébe. Az 5 éves kancának és lovasának még 1,5 hónapja van a nagy versenyig, amire nagy reménnyel készülnek. 

Siker a Nemzeti Vágta döntőin

Edinától ugyanis megtudtuk, hogy az elmúlt 15 évben minden Nemzeti Vágtán indult valamelyik lovuk. Azonban Jogar az első, amit ők is tenyésztettek, ugyanis már a kanca nagymamája is agostyáni volt. Most hogy elérte a nevezéshez szükséges 5 évet végre ő is rajthoz állhatott. Mátyás Edina szerint nagy esélyekkel indulnak el a döntőn, mert Jogar testvére, akit korábban eladtak egy másik istállónak, két évvel ezelőtt megnyerte a Vágtát. 

– Jogar apja angol telivér, akit Olaszországból importáltunk és már bizonyított a pályán. Több csikója is született már. Jogarnak van egy olyan testvére, akit korábban eladtunk és két évvel ezelőtt megnyerte a budapesti döntő futamát – magyarázta az agostyáni lovas, aki elárulta, hogy már többször is bekerültek a döntőbe.

Szinte az összes döntőn ott voltunk, talán csak a legelsőn nem, így ez már azt hiszem, a 15. Vágtánk. Minden évben képviseltük Tatát, vagy én, vagy valamelyik tanítványom ült lóra. Szilvásváradon a verseny döntőjén is van előfutam, középfutam és döntő is utóbbin már csak öt ló áll starthoz a hatvanból. A legjobb eredményünk ezen a döntőn a harmadik helyezés volt és kettő negyedik – tette hozzá.

Nagyobb esély

Edináék több lóval is készültek a Nemzeti Vágtára.

– A tenyésztés során figyeltünk arra, hogy több olyan lovunk is legyen, amivel indulhatunk a Nemzeti Vágtán. Miután azok a lovak is nagyon jók, úgy gondoltuk, hogy őket is kvalifikáljuk. Megpróbáltuk a környékbeli településeket is megkérdezni, hogy szeretnének-e ebben részt venni. Kocs községének Eck Viktória fog indulni, Ács színeiben pedig Takács Péter fog lovagolni. Így három megyei települést tudunk képviselni – árulta el a lovas.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában