Múzeum

2024.08.28. 16:28

Minden évben vannak új jelentkezők, de több bányagép vár még örökbefogadóra

Fogadj örökbe egy bányagépet! A kérésnek az utóbbi évtized során sokan tettek eleget. Ezt Izing Ferenctől tudtuk meg szombaton a Bányászati és Ipari Skanzenben. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) tatabányai szervezetének titkára a hét végi találkozón elmondta, a Tatabányai Múzeummal együttműködve keresik azokat az embereket, közösségeket, cégeket, klubokat, amelyek fontosnak tartják, hogy az egykori bányászgépeket megóvják, élettartamukat meghosszabbítsák.

Kemma.hu

– Minden évben a bányásznapot megelőző hét végén tartunk összejövetelt az örökbefogadóknak – mondta Izing Ferenc. – Jelenleg a 140 gépből már több mint 90-nek van gazdája, ezen a napon három új jelentkező volt. Az egyik célunk, hogy ilyen módon is „becsaljuk” az embereket a múzeumba, minél többen jöjjenek ide megismerni, milyen volt élni, dolgozni, tanulni az egykori bányászvárosban. 

izing Ferenc
Izing Ferenc
Forrás: Beküldött

Érdekesség, hogy hivatalos szerződések köttetnek a múzeummal, a gépek mellé pedig elhelyeznek egy-egy táblát, amelyről megtudható, hogy ki az örökbefogadó. S ez itt a reklám helye: még legalább félszáz gép maradt „gazdátlan”, lehet gondolkodni azon, hogy különleges gépek tulajdonosaivá váljunk-e. Ne feledjük, ha emellett döntünk, az felelősséget jelent. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában