Szovjet laktanya

2024.08.27. 06:45

Mi lesz veled szákszendi szellemváros? +fotók, videó

A rendszerváltással összefüggő demilitarizáció folytán országszerte sok-sok magyar és szovjet laktanya üresedett meg. Ezek jelentős része, mint például a Szákszendhez tartozó szovjet laktanya, és a területén található számos épület azóta is enyészik.

Baranyai Mihály

Tatabányáról Kisbér felé haladva található a kereszteződés, amelynél merőlegesen jobbra, Szákszend felé, hosszú és egyenes útszakasz csábítja a tekintetet. A kereszteződéssel átellenben a közel 35 éve elnéptelenedett szovjet katonai laktanya bejárata áll, s mögötte számos elhanyagolt, betört ablakú épület tűri, amit az idő vasfoga tesz vele. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy vannak-e tervek az épületek hasznosítására, netán a bontásukra van kilátás, hogy megszűnjön a szellemváros jelleg. Említendő, hogy működik itt egy új technológiával épült üzem, amely kilóg a „városképből”.

Szákszendi Szovjet laktanya
A szákszendi volt szovjet laktanya épületei mintegy 35 éve afféle szellemváros benyomását keltik
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Mivel hajdan a császári és a szákszendi iskolások egyaránt tartottak ünnepi műsort a szovjet katonáknak, és a laktanya a két falu között van, érthető, hogy egyesek szákszendiként, mások pedig császáriként emlegetik azt. Tehát felhívtuk a császári és a szákszendi polgármesteri hivatalt, s mindkettőnél megerősítették, hogy az ingatlan Szákszend közigazgatási területéhez tartozik.

Azt is megtudtuk, hogy a volt szovjet laktanya ingatlanrészei már nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban vannak, továbbá azt, hogy nagy részük a Vérteserdő Zrt. kezelésében áll. A Vérteserdő az írásos megkeresésünkre azt a választ adta, hogy a 100-150 hektáros területen nincs hozzájuk tartozó épület. A társasághoz csak olyan ingatlanok tartoznak, külön-külön helyrajzi számmal, amelyeket erdőgazdálkodási célból hasznosít, például rét, árok, erdő, fásított terület.

A szákszendi elágazás, amellyel átellenben a volt szovjet katonai laktanya bejárata látható.
A szákszendi elágazás, amellyel átellenben a volt szovjet katonai laktanya bejárata látható.
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Szerettük volna megtudni, hogy kinek a kezelésében állnak a laktanyaépületek. Telefonon feltett kérdésünkre a földhivataltól azt a választ kaptuk, hogy ezt legkönnyebben helyrajzi szám alapján tudják megmondani.

Némi keresgélés után, a nemzeti jogtárban akadtunk rá az 1082/1997-es kormányhatározatra, amely egy intézkedés második ütemeként az ÁPV Rt. kezelésében levő volt szovjet katonai ingatlanokat térítésmentesen a települési önkormányzatok tulajdonába adja. Ezek között találtunk hat különböző helyrajzi számon szereplő szákszendi ingatlant is. Hogy volt-e több, azt most nem vizsgáltuk. A földhivatalnál azt mondták, hogy az általunk bediktált helyrajzi számok már nem léteznek, ami arra utal, hogy az adott ingatlanok tagolódtak és új helyrajzi számot kaptak. 

És váratlanul elénk toppant némi válasz

A szákszendi volt szovjet katonai bázis épületeinek hasznosítási terveiről egy ingatlanközvetítő oldalon kaptunk nem várt feleletet: a mintegy 650 négyzetméteres raktárépületeket évek óta árulják, eddig kettő talált gazdára az ötből. A raktárak nem az út mentén találhatók, hanem az erdőben kissé beljebb megbújó telephelyen. A laktanyaépületek várható sorsáról még tájékozódunk. 

 

Az ingatlanközvetítő oldalán látható a volt szovjet laktanya területének térképe
Az ingatlanközvetítő oldalán látható a volt szovjet laktanya területének térképe
Forrás: OTP Otthon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában