Kultúra

2024.08.06. 18:59

A kultúra és a művészet is helyet kapott az MCC fesztiválon

A hétvégén idén is megtartották Esztergom fesztiválját, az MCC fesztet. A politikai panelbeszélgetések mellett a kultúra is helyet kapott.

Varga Réka Antónia

Zene, irodalom, táncművészet, képzőművészet. A kultúra terén is volt miből választani az MCC feszten.

A kultúra is a főszerepben volt a feszten. 
A Korda házaspár életéről mesélt.
A kultúra is a főszerepben volt a feszten. A Korda házaspár életéről mesélt.
Fotó: Flajsz Peter

Nem válogattak

Az első napon a korosztályokból legvegyesebb rajongótáborral rendelkező, örök vidám házaspár, Korda György és Balázs Klári panelbeszélgetésre csábította a feszt résztvevőit. Ahol a Libri kommunikációs igazgatója Ludvig Orsolya Stefanie vezetésével megismerhettük a pár életének jelentősebb állomásait, élményeit, ezzel talán egy kicsit nagyobb betekintést nyújtva a mai napig élő és felívelő Korda Gyuri imádatba. Ezután a rajongók örömére dedikálás vette kezdetét. A fesztivál nem válogatott. Mindenféle műfaj előadói képviseltették magukat. Az első este ennek fényében a népzenei interpretációiról ismert Csík zenekar kezdte meg a bulit. A kecskeméti formáció több mint 30 éve töretlenül a magyar népzenei élet meghatározó alakja. Ezalatt több elismerést és díjat is összeszedtek, 2007-ben Fonogram díjat kaptak. A hömpölygő tömeg izgalommal várta a soktagú csapatot. Nem csalódtak a látogatók, egy órán keresztül élvezhették a zenekar előadását.

100 és 80 éves irógépek díszelegtek a sátorban.
100 és 80 éves irógépek díszelegtek a sátorban.
Fotó: Flajsz Peter

A néptánckultúra sem maradt el 

Ottlétünket a második napon egy panelbeszélgetés után ismételten a művészetnek szenteltük. Ezúttal a Libri sátránál találtuk magunkat, ahol egész nap dedikálásokhoz álltak kicsik és nagyok egyaránt sorba. 100 és 80 éves írógépek megcsodálása mellett, a diákok ajándék könyvválogatásokkal gazdagodhattak. Délután Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós és filmrendező és dr. Csernus Imre pszichiáter dedikáltak. Mi nem sokkal ez után továbbálltunk és a Suzuki Folk Sátorhoz vettük az irányt, ahol egy rendhagyó néprajzi órán találtuk magunkat, ahol Bokányi Nóra textilművész népi ihletésű foglalkozásán a szövés és csomózás világába kalauzolta el a résztvevőket. De lehetőség volt a textilgyöngyökből nyakláncot, karkötőt, illetve kör szövéssel rózsakitűzőt készíteni. Eközben szimultán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása zajlott. A rendhagyó néprajzi óra keretében interaktív módon ismerhettük meg hazánk kultúráját. A testközeli élmény mindenki számára élvezetes pillanatokat okozott.

Az eső sem tántorította el a szórakozni vágyókat.
Az eső sem tántorította el a szórakozni vágyókat.
Fotó: Flajsz Peter

Esténket megint a Mol nagyszínpadnál zártuk, ahol ismételten egy soktagú zenekar előadása fogadott minket. A Budapest Bár fergeteges hangulattal egy közönségkedvenccel indított. Szükség is volt rá, ugyanis az együttes előadása előtt az időjárás rosszra fordult. De szerencsére sem a zenekart, sem a közönséget nem tántorította el. Volt, aki esernyőt, esőkabátot ragadt magához, más az élmény mellett az esőben is megfürdött.

Az oktatás is szerepet kapott a fesztiválon. A  Mathias Corvinus Collegium fesztiválján idén rekordmennyiségű kiállító várta a pályakezdőket, kicsiket, nagyokat, az Edu sétányon. A kiállítók interaktív és családi programokkal várták az érdeklődőket, mindhárom nap hömpölygő tömeg volt kíváncsi az MCC képzési programjaira, intézeteire, partnereire, illetve az együttműködő diákszervezetekre. A Gondosóra intézményével is megismerkedhettek az érdeklődők. A program célja, hogy a 65 év felettiek szükség esetén egy gombnyomással segítséget kérhessenek, teljesen ingyen és havidíjmentesen. A regisztrációhoz mindössze 65 év feletti életkor, magyar állampolgárság és belföldi bejelentett lakcím szükséges. Emellett ingyenes anyajegy tanácsadásra is lehetőség nyílt a támogatók sátránál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában