Autizmus

2024.08.19. 11:00

Kék Madár Közösség: immár országos szövetségben

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) tagszervezeteként működik a jövőben Komárom-Esztergom vármegyében a Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Közössége, amelynek alapítója, Sugár Gabriella első alkalommal kapott meghívást egy szakmai találkozóra. Vésztőn komoly szakmai kérdésekre keresett választ kiváló szakemberek segítségével az országos szervezet.

Kemma.hu

Hogyan lehet hatékonyan segíteni? Milyen kapcsolati hálóval szükséges rendelkezni ahhoz, hogy a minél több kliens tudjon elégedetten távozni? Mit tegyen az ügyintéző, ha bántalmazást tapasztal? Ezekre és hasonló kérdésekre keresték a választ a kétnapos tréningen Csepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus, valamint Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus segítségével az ország különböző területéről érkezők, akiknek nagy része az AOSZ Info-Pont irodahálózat munkatársaként végez segítő tevékenységet. 

Kővári Edit, az AOSZ elnöke elmondta: a családok támogatása és érdekeinek védelme csakis szakértő, felkészült és értő módon tud valódi segítséget jelenteni, ezért az AOSZ munkatársai rendszeresen kapnak szakmai felkészítéseket egy-egy aktuális témában, gyakoriak a közös gondolkodások és esetmegbeszélések is. 
– A találkozókon a legtapasztaltabb szakemberek vezetésével dolgozunk. A meglévő jó gyakorlatok megismerése, az évtizedes tapasztalatok átvétele pótolhatatlan érték az AOSZ és munkatársai számára. 

Vizuális segítség 

Lehetőségük volt a szakembereknek arra is, hogy megtekintsék a békéscsabai Aut-Pont Alapítvány nappali intézményét. Példaértékű szolgáltatást hoztak létre felnőtt autistáknak, amely úgy segíti őket, hogy közben az önállóságukat támogatja. A ház építése előtt évekig keresték a legoptimálisabb működési formát – mesélte a Gyebrovszkiné Molnár Szilvia, az intézmény tapasztalt szakembere. 

Az egész épület autizmuskialakítású: vizuális információkkal támogatják az oda járó fiatalokat. A látogatók betekintést nyertek az Aut-Pont Alapítvány által létrehozott intézmény lakóinak mindennapjaiba, ahogy a szakember megmutatta a tereket, a kialakított vizuális segítőrend­szereket. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában