Kemma.hu videó

2024.08.15. 07:40

Falu, amely látványosan fejlődik

Bogáth István, Kömlőd polgármestere az augusztus 10-i falunap megnyitóján röviden beszámolt az eltelt ciklus megvalósult pályázati projektjeiről. Mi most részletesebben összegezzük ezeket.

Baranyai Mihály

Aki ismeri Kömlődöt, de ritkán jár ott, az mindenképpen látványosnak találja a falu fejlődését, arculatának kedvező változásait az utóbbi években. Összegyűjtöttük az elmúlt 5 év jelentősebb pályázati támogatásait, amelyeket a község vezetése a cél érdekében elnyert és megvalósított.

A kömlődi Kiscsibe Minibölcsőde
A kömlődi Kiscsibe Minibölcsőde
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

A nyolc férőhelyes, 120 négyzetméteres Kiscsibe Minibölcsőde áprilistól fogadja a gyermekeket. A kormány bölcsődefejlesztési programja révén csaknem 142 milliós támogatással készült el, amelyhez 11 millió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat.

Így hazánkban 32 ezerről a duplájára emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma állami és uniós forrásokból – tudtuk meg az intézmény márciusi átadóján Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőtől.

Üdítővé teszi a falu természeti környezetét a záportározó tó, amelyet a csapadékvíz elvezetésével együtt alakítottak ki 2023-ban, az Európai Fejlesztési Alap 100 millió forintos, önerőt nem igénylő támogatásával.

Ehhez kapcsolódik a tó körüli tér közösségi és szabadidős célú fejlesztése, a zúzott köves sétány kialakításával. A község erre 10 millió forintot nyert az 1 milliós önerőhöz, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. A tó és környéke rendelkezésre áll szervezett és egyéni szabadidős elfoglaltságokhoz, valamint a nyári táborokhoz.

A kömlődi záportároló tó részlete
A kömlődi záportároló tó részlete
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

2020-ban szintén ebből az alapból, mintegy 134,5 milliós támogatással bővítette a község az 1950-ben épült Gézengúz Napköziotthonos Óvodát, amelynek ezáltal nagyobb lett az alapterülete és kapott még egy szintet, de a régi helyiségek is megújultak. Az óvoda korszerűtlen volt és nem felelt meg a törvényben előírt követelményeknek, például nem volt elég elkülönített foglalkoztató szobája, tornaszobája, személyzeti öltözője, de a csoportszobák, gyermeköltözők és gyermekmosdók alapterülete sem felelt meg az előírtaknak.

A kömlődi falunapon jelen volt Borsó Tibor is
A vármegyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a község képviselő testületének és a vármegye vezetésének szoros együttműködését jól kiegészíti az összetartó faluközösség, amely aktívan vesz részt a vidékfejlesztési programokban. Borsó Tibor szerint az is a falu összetartó erejét igazolja, hogy Bogáth István volt az egyetlen polgármester-jelölt. A falu képviselő testületében történt ugyan némi változás, de szoros együttműködésre számít az új képviselők részéről is.

A Magyar Falu Program pályázatai révén is számos beruházást történt. A település kapott 2022-ben megközelítőleg 15 millió forintot kommunális eszköz beszerzésére; 2021-ben mintegy 30 milliót a Jókai Mór utca és a Pázmándi utca építésére, illetve felújítására; 2020-ban az óvodai játszóudvar fejlesztésére 3,4 milliót; azt megelőzően pedig, 2019-ben orvosi eszköz beszerzésére mintegy 2,8 milliót. Az önkormányzati tulajdonban levő, korábban kavicsos Határ utca burkolatának elkészítésére 2020-ban csaknem 12,5 milliót; s előtte 2019-ben pedig 30 milliót nyert a község.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában