Barokk

2024.08.11. 20:55

Nemzetközi orgonaművész nyitotta az idei fesztivált +fotók

Idén huszonötödik alkalommal indul hódító útjára a Tatai Barokk Fesztivál, augusztus 11 és 22 között. A vasárnapi megnyitón Stegmayer Máté muzeológus idézte fel az Esterházyak szellemi hagyatékát, egyebek mellett a „Magyar Salzburg”-ot.

Kemma.hu

A Barokk Fesztivál ünnepélyes megnyitójának a Kuny Domokos Múzeum adott otthont.

Barokk Fesztivál nyitóünnepség Tatán
A Barokk Fesztivál nyitóünnepségén Stegmayer Máté muzeológus idézte fel Esterházy Ferenc gróf életét, zenei és művészeti tevékenységét
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A várnap délután kezdődő megnyitón elhangzott, hogy az idei fesztivál célja továbbra is az, hogy a szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét Tata természeti adottságaira, barokk építészeti remekeire és művészeti emlékeire, valamint az Esterházy család szellemi hagyatékára. Az idén Esterházy Ferenc grófra, az utolsó magyar főúri zeneszerzőre emlékezhet az érdeklődő.

Barokk Fesztivál nyitóünnepsége Tatán
Idén Esterházy Ferenc grófra, az utolsó magyar főúri zeneszerzőre emlékezhetnek a fesztivál résztvevői
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Erről szólt Dr. Schmidtmayer Richárd igazgató ünnepi köszöntője, majd Stegmayer Máté muzeológus idézte fel a gróf életét, zenei és művészetpártoló tevékenységét. Mint ismert, Esterházy Ferenc példaértékű a barokk kisváros művészeti életében. Mint ismert, nevéhez kötődik több, az 1930-as évek közepén az Angolkert színpadára varázsolt koncert, opera előadás, a „Magyar Salzburg”-ként ismert zenei fesztivál is.

Barokk Fesztivál nyitóünnepség Tatán
Augusztus 11 és 22 között számos művész és világhírű előadó is fellép
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Barokk Fesztivál világhírű fellépővel

Az ünnepélyes megnyitó után, 19.30-tól a Kapucinus Templomban szervezték meg a fesztivál ünnepi nyitó koncertjét, amelyen Tabajdi Ádám Junior Príma díjas, nemzetközi hírű orgonaművész játékában gyönyörködhetett a hallgatóság. A programok sora Fellner Jakab barokk épületeiben, templomaiban folytatódik, ahol helyi művészek mellett világhírű előadó és alkotóművész is fellép. A Tatai Barokk Fesztivál továbbra is szorosan összefonódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus szervezésével, amely az idén a 18.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában