Majki remeteség

2024.08.18. 07:50

A titokzatos szerzetesi ital, ami kis mértékben gyógyszer, nagyban méreg

Ürmösborkóstolót rendezett a Majki remeteség még a nemzeti ünnep előtt, augusztus 17-én. Aki nem ismeri az ürmösbort, annak elmondjuk, hogy erősített, fűszerezett, édesített bor, amiben természetesen van fehér üröm is.

Kemma.hu

Ürmösborkóstoló lesz a Majki remeteségben

Forrás: Beküldött

Sokak számára ismeretlen borféleség az ürmösbor. A vermonauta.hu elárulja, hogy ez gyógynövényekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel, cukorral ízesített, és alkohollal erősített szőlőbor. Mindent elárul, hogy a fehér üröm németül Wermut. 

Ürmösborkóstoló lesz a Majki remeteségben
Ürmösborkóstoló volt a Majki remeteségben
Forrás:  Shutterstock

A hajdani szerzetesek is készítettek ürmösbort, így a kóstolóra is olyan italokkal készültek, amelyek szerzetesi receptek alapján készültek. A remeteség is írja, hogy az ürmösbor meghatározó adaléka a fehér üröm, amelynek a népi gyógyászatban étvágygerjesztő, emésztést és epeműködést serkentő hatást tulajdonítottak, így gyomorbántalmakra is használták. A korabeli források szerint leginkább asszonyok fogyasztották. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy az ürmösbor kis mértékben fogyasztva akár orvosság is lehet, de nagy mértékben már méreg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában