Átadás

2024.08.31. 20:25

A 74. Tatabányai Bányásznap második napján a kitüntetetteké volt a főszerep

Több helyszínen, számos program várja azokat, akik részt vesznek a 74. Bányásznapi programokon. Tatabányán a hagyományos és hagyományteremtő események sokasága között az egyik leglátványosabb a zenés felvonulás a Bányász Kegyeleti Emlékműtől a Bányászati és Ipari Skanzenig.

Kemma.hu

A rekkenő forróságban is díszegyenruhákban vonultak a hagyományőrzésben is élenjáró egyesületek helyi szervezeteinek tagjai a 74. Tatabányai Bányásznapon, s zenélt a fúvószenekar, s pörgették a botokat a mazsorettek.

A 74. Bányásznap szombati napján a kitüntetettekké volt a főszerep

A skanzenben Szücsné Posztovics Ilona köszöntötte a vendégeket, a kitüntettetek. Tatabánya Közbiztonságáért Díjat a Tatabányai 4x4 Terepjárós Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vehették át, akik vármegyénkben és azon kívül is segítenek veszély, vagy katasztrófa esetén. Három éve elnyerték a vármegyei Év Önkéntes Szervezete díjat, s a Magyar Vöröskereszt is dicséretben részesítette a csapatot.

Tatabánya Közbiztonságáért Díjat a Tatabányai 4x4 Terepjárós Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vehették át
Tatabánya Közbiztonságáért Díjat a Tatabányai 4x4 Terepjárós Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vehették át
Fotó: S.G. / Forrás:  24 Óra

Solymos Mihály-díjat Pacsai Imre vehetett át, aki aknászként, főaknászként majd pedig bányamérnökként dolgozott, s munkáját precizitás mellett, hatalmas szakmai tudással végezte. Negyedszázada tevékenykedik az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi csoportjában, s események, programok szervezője, vagy résztvevője.

A Solymos Mihály-díjat Pacsai Imre vehetett át
A Solymos Mihály-díjat Pacsai Imre vehetett át
Fotó: S. G. / Forrás:  24 Óra

Elismerést vehetett át évtizedes áldozatos munkája okán Vasas Mihály, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) Tatabányai Szervezetének elnöke, majd a falézban Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgató-helyettese nyitotta meg Bányavirágok című kiállítást. A tárlat során megismerhették a látogatók azokat az ásványokat, amelyeket a helyi bányatevékenységek közben találtak. Nagyné Horváth Eszter képeslapkiállítása is megtekinthető, amelyeken ezúttal természetesen ásványok szerepelnek.

A skanzen területén élő múzeum mellett megannyi gyerekprogram várta a családokat, miközben a Tulipános Házban helyi művészeti együttesek mutatkoztak be, s a Május 1. parkban egymás után léptek fel az együttesek.

A programok vasárnap is folytatódnak a Május 1. parkban és a mellette lévő Tulipános Rendezvényházban, s annak udvarán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában