Búcsú

2024.07.08. 10:22

A somlói Szűzanya segítségét kérték a friss szülők és a gyermekre várók

Vértessomlóra, a Sarlós Boldogasszony-búcsúra ismét több százan érkeztek. A tikkasztó meleg miatt a körmenet kisebb létszámmal indult, ám a templomtéren felállított rendezvénysátor és a környező fák alatti padok megteltek hívekkel, zarándokokkal, hogy a Szűzanya segítségét, áldását kérjék.

Sugár Gabi

A Szűzanya szobrát viseletbe öltözött lányok vitték a vértessomlói körmenetben Sarlós Boldogasszony búcsúján

Forrás: vertessomlo.hu

A körmenet templomi és történelmi zászlókkal a kápolnától indult a falu határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez, melyhez idén is csodálatos virágkompozíciókkal ékesített út vezetett – adta hírül Vértessomló honlapja. A Szűzanya az idén tizenhat hálaszívet kapott az eseményen.

A Szűzanya szobrát viseletbe öltözött lányok vitték a vértessomlói körmenetben Sarlós Boldogasszony búcsúján
A Szűzanya szobrát viseletbe öltözött lányok vitték a vértessomlói körmenetben Sarlós Boldogasszony búcsúján
Forrás: vertessomlo.hu

A templomtéri rendezvénysátorban Pfiszterer Zsuzsanna, Vértessomló díszpolgára német és magyar nyelven ismertette röviden a kegyhely történetét. Elhangzott: a galántai és fraknói gróf Esterházy József, a terület birtokosa és a templom kegyura a tiszt­tartójával történt egyeztetés után 1733-ban hívott a vidékre német telepeseket. Az első vállalkozó szelleműek 1734. május 1-jén érkeztek, akikkel 1737-ben már örökös szerződést kötött. A telepesek egy kápolnát találtak az erdőben. A jelenlegi kegytemplom főbejárata feletti kronogramma tanúsága szerint ezt 1735-ben felújították. A ferences rendi szerzetes, Publer András nyújtott a közösségnek lelki támaszt, ő hozta el Magyaróvárról a kegyképet, a „Szomorúak vigasztalóját” 290 éve. 

– Ide jövünk el évszázadok óta. Köszönetet mondunk a kapott, a megélt és átélt szépért, jóért, egészségünkért. Mária meghallgat, Mária oltalmat nyújt – fogalmazott a dísz­polgár, majd Visnyei László plébános fejezte ki köszönetét Spányi Antal megyéspüspök számára, hogy idén is elfogadta a vértessomlói római katolikus plébánia meghívását, egyben üdvözölte a megjelent vendégeket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit ország­gyűlési képviselőt, Popovics György vármegyei elnököt, Rising Károlyné Várgesztes, Beke László Környe, Igó István Vértessomló polgármesterét, a paptestvéreket, zarándoktestvéreket, gyóntatóatyákat. 

A Szűzanya és Erzsébet találkozása

Mint a wikipedia írja, Sarlós Boldogasszony ünnepén a kereszténység arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária (méhében Jézussal) meglátogatta rokonát, az ugyancsak gyermeket (Keresztelő Jánost) váró Erzsébetet. Az ünnep liturgikus neve ezért: „Szűz Mária látogatása Erzsébetnél” vagy latinul: Visitatio Beatae Mariae Virginis. A 13. századtól július 2-án tartották, egészen a II. vatikáni zsinatig, amikor is május 31-re helyezték át. Azonban néhány országban – így Magyarországon is – napjainkban is július 2-án ünneplik. S mivel ez a nap az aratás kezdetének ideje, ezért magyarul a Sarlós Boldogasszony nevet viseli.

– A Sarlós Boldogasszony-búcsú az egész Székesfehérvári egyházmegyének kiemelkedő eseménye – hangzott el a megyéspüspöktől, majd átadta őszentsége, Ferenc pápa apostoli áldását Herbert Ferencnének, Szeifert Györgynének, Batin Zoltánnének és Batin Péternek. 

Vértessomló elsősorban a gyermekeket váró, gyermekeket hordozó családok zarándokhelye. A szentmise zárásaként a megyés püspök ünnepélyesen megáldotta azokat a családokat, akik gyermekáldásra várnak, vagy gyermekeket hordoznak. 

Köszöntötték és megáldották a csemetéket. A somlói búcsún a Szűzanya segítségét kérik a gyermeket váró, gyermekre váró szülők
Köszöntötték és megáldották a csemetéket
Forrás: vertessomlo.hu

A Szűzanya hálaszívei

Idén tizenhat hálaszívet készített az egyházmegye a csöppségek nevével, születési dátumával. Tatabányai, tatai, székesfehérvári, komáromi, szári, budapesti, vértessomlói, csömöri csemetéket köszöntöttek, akik a boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérték, hogy gyermekük születhessen. A hálaszíveket ezúttal a templom felújítási munkálatai miatt a rendezvénysátorban, az oltár előtt áldotta meg Spányi Antal. 

Kora délután litánia, szentségimádás várta a híveket a sátorban, majd a délutáni kulturális programban többek között a Várgesztesi és a Vértessomlói Dalkör is színpadra lépett, olyan régi, vidám sváb énekeket is felidézve, melyek annak idején a búcsúi bálokban hangzottak el – olvasható a vertessomlo.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában