Turizmus

2024.07.24. 18:16

Népszerű turisztikai attrakcióvá válhat a dorogi aknatorony, amely a jövőben kilátóként funkcionál

A lábunk előtt elterülő várost, sőt még egy legendákkal övezett szlovákiai hegységet is megcsodálhatunk majd a jövőben, a kilátóból nyíló panoráma minden bizonnyal csábítja majd a turistákat. Ősszel új fejezet kezdődik a dorogi turizmus életében.

Walczer Patrik

A városról több évtizeddel a bányák bezárása után is elsőként a bányászat, illetve a labdarúgás ugrik be a legtöbb embernek. Vitathatatlan, hogy a nehézipari tevékenység és a sportsikerek révén Dorog beírta magát a történelembe. Ám láthattunk más települések életében is példákat arra, hogy ki lehet törni az ipar bűvöletéből és kemény munkával a turizmus területén is lehet maradandót alkotni.

A lábunk előtt elterülő várost, sőt még egy legendákkal övezett szlovákiai hegységet is megcsodálhatunk majd a jövőben, a kilátóból nyíló panoráma minden bizonnyal csábítja majd a turistákat. Ősszel új fejezet kezdődik a dorogi turizmus életében.
Kilátóvá alakítják át a dorogi Kálvária dombon álló aknatornyot
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum létrehozása is ennek a folyamatnak a részét képezte Dorogon. A néhány éve átadott intézményhez hasonlóan az egykori Dorogi Homokvasút nyomvonalára megálmodott és a térséget behálózó, gyaloglásra, illetve kerékpározásra egyaránt alkalmas élményút is további látogatókat csalhat majd a jövőben a városba. Utóbbi egyébként nemcsak Dorog, hanem a környék számára is fellendülést hozhat. De talán a legnagyobb turisztikai attrakció a kálvária tetején lévő aknatorony kilátóvá alakítása lesz. Az önkormányzat legfrissebb tájékoztatása szerint a kivitelezési munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődhetnek meg a munkaterületen.

Mint arról lapunk is beszámolt, Dorog korábban mintegy 207,2 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében a Kálvária dombon 1981-ben létesített emlékmű, vagyis az aknatorony kilátóvá való átalakítására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, ráadásul új funkciót is kap a domb, amelyet egyébként eddig is sok kiránduló és sportoló keresett fel.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint úgy szeretnék megvalósítani a fejlesztést, hogy a torony szerkezetét minél nagyobb mértékben meg kívánják őrizni az utókornak, az átépítés során a felső szintet pedig kilátóterasszá alakítják át. Az MTI a projekt kapcsán megírta, hogy a torony meglévő – ünnepekkor, jeles napokon látható – fényei megmaradnak majd, de éjszakai használatra is alkalmas világítással is el fogják látni. Az aknatorony-kilátó egyébként a Miniverzum meglévő szolgáltatásait fogja kiegészíteni.

Legenda

Dorog térsége bővelkedik természetes kilátópontokban és kilátókban is, utóbbiak közül talán az Esztergom-Kertvárosban, a Pilis nyugati végén lévő Kis-Strázsa-hegyi kilátó a legismertebb. Erről a közkedvelt helyről lényegében körpanoráma nyílik a környékre, jól látható a kanyargó Duna, a Felvidék, a Gerecse, a Pilis és a Visegrádi-hegység is. Tiszta időben nemcsak a Kis-Strázsa-hegyről, hanem a dorogi Kálváriáról is észrevehető a szlovákiai Tribecs-hegység, melyhez legendák is fűződnek. Egy irodalmi regény is feleleveníti az ott eltűnt emberekről szóló történeteket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában