Szlovák hagyomány

2024.07.24. 11:52

Így készül Tardos hagyományos ínyencsége, a loksa + videó, fotók

Tíz kilogramm krumpliból készült a hagyományos tardosi étel a búcsún. A pároltkáposztával és lekvárral megtöltött loksa a nap végére mind elfogyott.

Kemma.hu

Sokat hallottam már a tardosi híres ínyencségről, a loksáról, de eddig még sosem volt alkalmam megkóstolni. Így örömmel fogadtam a Tardosi Szlovák Önkormányzat meghívását a tardosi búcsúra, ahol loksa sütést szerveztek. Annyit előre is elárulhatok, hogy a szemerkélő eső ellenére is megérti kilátogatni Tardosra. de nézzük meg, hogy mi is a helyiek hagyományos étele. 

Tíz kilogramm krumpliból készült a hagyományos tardosi étel a búcsún. A pároltkáposztával és lekvárral megtöltött loksa a nap végére mind elfogyott.
Rendek Erika előző este megfőzte a már a 10 kilogramm krumplit, így már csak be kellett gyúrni a liszttel, a tojással, a sóval és a zsírral a loksa tésztát
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A szemerkélő eső elől menedéket adó tető alatt már javában gyúrták a loksát az asszonyok, mire megérkeztünk. Mint megtudtuk, hogy az első adagot már kisütötték, amiből már csak pár darab kóstoló maradt. 

Így készül a loksa

Rendek Erika, a Tardosi Szlovák Önkormányzat leendő képviselője vállalta magára a feladatot, hogy elkészíti a loksa alapanyagát, a főt krumplit. Ez adta az alapját a búcsúban megsütött hagyományos tardosi ételnek. 

– Tíz kilogramm főzni való krumplit előző este megpucoltam, megfőztem, majd összenyomtam. Talán ez a legmacerásabb, és leghosszabb része a loksa készítésének. Ezért szoktam előre elkészíteni a krumplit, hogy másnap minél hamarabb frissen tállahassam – magyarázta Erika, aki közben már mérte is a lisztet a krumplihoz. 

Tíz kilogramm krumpliból készült a hagyományos tardosi étel a búcsún. A pároltkáposztával és lekvárral megtöltött loksa a nap végére mind elfogyott.
A tardosi hagyományos ételnek az a különlegessége, hogy megtöltik pároltkáposztával és lekvárral 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Igazából a loksa alapja egy hagyományos krumplispogácsa tészta. Arányaiban pedig egy kilogramm főttkrumplihoz fél kilogramm lisztet, egy egész tojást, kis sót és két evőkanál zsírt teszünk. Ezt az egészet pedig jó alaposan összegyúrjuk – mutatta Erika. A csavar azonban csak ezután jön. A hagyományos tardosi ételt ugyanis az asszonyok továbbfejlesztették. Ugyanis a tésztát megtöltik pároltkáposztával és különböző főzésálló lekvárral, ami különlegessé és ízletesebbé teszi. 
– Nem pogácsákat szaggatunk a tésztából, hanem vékonyra kinyújtjuk, amiből nagyobb karikákat szaggatunk. Ehhez nekünk a tejfölösdobozok váltak be, amiknek elég nagy a szája – tette hozzá Erika. Az asszonyok annak is örülnek, hogy sok fiatal nem csak eszi, hanem készíti is a loksát. A búcsún is volt gyerek, aki kötényt kötött és beállt nyújtani, szaggatni a tésztát. A kis Miri szerint az íze is finomabb, ha segít elkészíteni. 

Tíz kilogramm krumpliból készült a hagyományos tardosi étel a búcsún. A pároltkáposztával és lekvárral megtöltött loksa a nap végére mind elfogyott.
A gyerekeknek kedveskedve kezdték el lekvárral is megtölteni a loksát. A búcsúban nem is maradt egy darab sem belőle
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Paraszti étel

Erika szerint a loksa a többi hagyományos paraszti ételhez hasonlóan úgy alakult ki, hogy az asszonyok azt használták fel, ami mindig volt otthon. 
– A krumplispogácsa receptje Magyarországon nemcsak a szlovák, de a német nemzetiségi családoknál is megtalálható. Viszont az, hogy megtöltik pároltkáposztával, az csak itt Tardoson alkalmazták. Az utóbbi tíz évben pedig a elkezdtünk lekvárt is beletenni, mert a gyerekek inkább az édesebb ízeket szeretik. Be is vált az ötlet, a gyerekek most is tucatjával eszik a loksát – nevetett Erika, miután az egyik kislány két harapásra el is tüntettet a tálcáról egy darabot. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában