2024.07.24. 11:52
Így készül Tardos hagyományos ínyencsége, a loksa + videó, fotók
Tíz kilogramm krumpliból készült a hagyományos tardosi étel a búcsún. A pároltkáposztával és lekvárral megtöltött loksa a nap végére mind elfogyott.
Sokat hallottam már a tardosi híres ínyencségről, a loksáról, de eddig még sosem volt alkalmam megkóstolni. Így örömmel fogadtam a Tardosi Szlovák Önkormányzat meghívását a tardosi búcsúra, ahol loksa sütést szerveztek. Annyit előre is elárulhatok, hogy a szemerkélő eső ellenére is megérti kilátogatni Tardosra. de nézzük meg, hogy mi is a helyiek hagyományos étele.
A szemerkélő eső elől menedéket adó tető alatt már javában gyúrták a loksát az asszonyok, mire megérkeztünk. Mint megtudtuk, hogy az első adagot már kisütötték, amiből már csak pár darab kóstoló maradt.
Így készül a loksa
Rendek Erika, a Tardosi Szlovák Önkormányzat leendő képviselője vállalta magára a feladatot, hogy elkészíti a loksa alapanyagát, a főt krumplit. Ez adta az alapját a búcsúban megsütött hagyományos tardosi ételnek.
– Tíz kilogramm főzni való krumplit előző este megpucoltam, megfőztem, majd összenyomtam. Talán ez a legmacerásabb, és leghosszabb része a loksa készítésének. Ezért szoktam előre elkészíteni a krumplit, hogy másnap minél hamarabb frissen tállahassam – magyarázta Erika, aki közben már mérte is a lisztet a krumplihoz.
– Igazából a loksa alapja egy hagyományos krumplispogácsa tészta. Arányaiban pedig egy kilogramm főttkrumplihoz fél kilogramm lisztet, egy egész tojást, kis sót és két evőkanál zsírt teszünk. Ezt az egészet pedig jó alaposan összegyúrjuk – mutatta Erika. A csavar azonban csak ezután jön. A hagyományos tardosi ételt ugyanis az asszonyok továbbfejlesztették. Ugyanis a tésztát megtöltik pároltkáposztával és különböző főzésálló lekvárral, ami különlegessé és ízletesebbé teszi.
– Nem pogácsákat szaggatunk a tésztából, hanem vékonyra kinyújtjuk, amiből nagyobb karikákat szaggatunk. Ehhez nekünk a tejfölösdobozok váltak be, amiknek elég nagy a szája – tette hozzá Erika. Az asszonyok annak is örülnek, hogy sok fiatal nem csak eszi, hanem készíti is a loksát. A búcsún is volt gyerek, aki kötényt kötött és beállt nyújtani, szaggatni a tésztát. A kis Miri szerint az íze is finomabb, ha segít elkészíteni.
Paraszti étel
Erika szerint a loksa a többi hagyományos paraszti ételhez hasonlóan úgy alakult ki, hogy az asszonyok azt használták fel, ami mindig volt otthon.
– A krumplispogácsa receptje Magyarországon nemcsak a szlovák, de a német nemzetiségi családoknál is megtalálható. Viszont az, hogy megtöltik pároltkáposztával, az csak itt Tardoson alkalmazták. Az utóbbi tíz évben pedig a elkezdtünk lekvárt is beletenni, mert a gyerekek inkább az édesebb ízeket szeretik. Be is vált az ötlet, a gyerekek most is tucatjával eszik a loksát – nevetett Erika, miután az egyik kislány két harapásra el is tüntettet a tálcáról egy darabot.