Jegyzet

2024.07.25. 21:00

Keretben

Az idei lábatlani képzőművészeti táborban készült alkotások válogatásának mindegyike bekeretezve látható a Gerenday Közösségi Házban rendezett kiállításon. A találkozó ötletgazdája, szervezője, vezetője, A. Bak Péter festőművész elmondta, elképzelései szerint ez már mindig így lesz.

Fenyvesi Károly

A tervet támogatták a tábor résztvevői. A kiállítások rendszeres látogatói már nem lepődnek meg azon, ha alkalmanként ruhacsipeszeken lógnak a képek egy-egy kiállítóterem falán. Más gondolat szerint a keretezéssel a kiállító megtiszteli alkotását, a galériát, a látogatókat. A hagyományos megoldásnak sokszínű szakirodalma van. A gondolatok között szerepel például, hogy a jól megválasztott keret kiemeli a festmény, a grafika szépségét, az alkotást beleilleszti abba a közegbe, ahol látható. A szakemberek, vállalkozásuknak reklámot is csinálva, határozottan állítják, hogy egy jól kivitelezett keret ára hosszabb távon megtérül. Esztétikailag része a mindig bonyolult szépségnek, illetve az üvegborítás például véd a nedvesség, a por és az erős fény ellen is. Az eszmefuttatások között szerepel az is, hogy az otthonunk falára kitett alkotás összességében tükrözi a személyiségünket. Persze, azon is el lehet gondolkodni, hogy a kiállításra kerülő alkotások kötelező bekeretezése nem sérti-e az alkotói szabadságot. Lábatlanon a kiválasztott képe konkrét rámázását a tábor lakója szervezte meg. Megadta a tiszteletet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában