Forróság

2024.07.16. 17:15

Hőségriport: a kemencék mellett akár 60 fok is lehet ilyenkor +fotók

Elsőfokú hőségriasztást adott ki a HungaroMet kedd éjfélig tíz vármegyére, és másodfokút szerda éjfélig három vármegyére vonatkozóan – az utóbbiak közé tartozik Komárom-Esztergom vármegye is. Az UV-B-sugárzás is nagyon magas lesz. Hőségriportunk során a közérzetéről kérdeztünk néhány tatabányait. Betoppantunk egy pékségbe, ahol a dolgozókkal beszélgettünk, majd csatlakoztunk néhány idős emberhez, aki egy terebélyes fa árnyékában hűsölt.

Kemma.hu

Hőségriportunk alatt a pékségben, a kemencék közelében az a forróság fogadott bennünket, amire számítottunk. – Nem a munkától vagyok fáradtabb, hanem a hőségtől – állapította meg az elsőként megszólított Selvir Koska, miközben a pékektől megszokott serénységgel tolta be a kemencébe az egyik tálca péksüteményt a másik után.

Hőségriport: a pékségben a kemencék mellett akár 60 fok is lehet ilyenkor
A hőségriport során kiderült: a pékségekben még a 40 fok is felüdülés tud lenni
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Megtudtuk, hogy ilyenkor 6-6,5 liter vizet fogyaszt naponta. Mivel éjszaka is hőség van, a szokásos 8 óra helyett jó, ha 5-6 órát sikerül aludnia. Éjjel is muszáj felkelnie – egyfelől azért, hogy igyon, másfelől pedig azért, hogy a sok bevitt folyadéktól a szervezete időről időre meg is szabadulhasson. A kellő mennyiségű és minőségű alvás hiánya fokozza a napközbeni fáradtságot. Sajnos az ágy mellé helyezett ventilátorral csak egy kicsit tud enyhíteni az éjszaka kellemetlenségein.

Munkatársa, Bukovác Valéria viszont hatékonyabb eszközt alkalmaz. 

– Klímás lakásban alszom, mert állandó nyitós vagyok – mondja. – Ez azt jelenti, hogy én nyitom a pékséget, és minden nap nagyon korán, fél háromkor kelek – teszi hozzá. 

Elárulta, hogy – a munkatársához hasonlóan – őt is felébreszti a szomjúság ebben a nagy melegben, pedig napközben megiszik 4-5 liter folyadékot. A klímának köszönhetően tud 6-7 órát aludni, de ha nincs túl meleg, nem kell klíma a 8 órás alváshoz.

Hőségriport a szabadban

Mi is kipróbáltuk a napfénytől izzó Fő téren elhelyezett párakapukat, majd néhány fagyizó család mellett elsétálva az Árpád téri lombos fák alatt üldögélő idős emberektől érdeklődtünk afelől, hogy érzik magukat ebben a kánikulában, s arról, tudnak-e jól aludni. 

– Kínlódás az egész éjszaka ebben a melegben; ha sok baja van az embernek, akkor pláne – vágta rá Váradi Lajos. Elmesélte, hogy van ugyan ventilátora, de az idén még nem vette elő. 3-4 órát tud csak aludni éjszakánként, de délutánonként szunyókál egy kicsit.

Rácz Lajos klímatörténész nyilatkozata szerint a klímaváltozáshoz való jelenlegi alkalmazkodásunk csupán sodródás. A hőség miatt adódó kellemetlen közérzetünket klímaberendezésekkel javítjuk, és ezáltal szörnyen energiaigényes mikrotereket hozunk létre. Az emelkedő átlaghőmérséklet és a változó csapadékeloszlás miatt romlik a mezőgazdasági termelés, de a mezőgazdasági termények silózása nem fog megoldást eredményezni. Az Alföld száraz sztyepp területté alakul. Új stratégiák kellenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában