Jegyzet

2024.07.31. 21:00

Gasztrosokk

Étkezés központú társadalom a miénk.

Wágner Zsanett

Vannak a funkcióevők. Azok, akik pusztán a biológiai szükségletük miatt, vagyis az életben maradásért esznek. Aztán vannak azok, akik az evés szeretete miatt táplálkoznak – belőlük lesznek később a habzsolók, illetve a mértéktelenül fogyasztók, ha nem elég óvatosak. Végül vannak az ínyencek, akiket a kíváncsiság hajt és minél több (íz)világgal szeretnének megismerkedni. Manapság pedig felütötte a fejét egy negyedik típus is... 
Kőhalmi Zoltán humorista évekkel korábban élcelődött a gluténmentes zsemle kérdésén. Miért kérik érte a többszörösét, ha egyszer nincs benne glutén? Arra jutott, megveszi teljes értékűen és majd otthon, házilag kiszedi belőle a glutént – feltéve, ha elmondja neki valaki, hogy mi az. Gazdasági haszonszerzés lenne csupán a mentesség? Vagy egy újabb „világjárványról” van szó, esetleg divatba jött mentesen enni? Továbbmegyek. Miért kell mentesen enni? A mentes valóban mentes? 
Sokan és sokféleképpen próbálnak helyesen enni. Közben megállapítható, hogy soha nem küzdöttek ennyien evészavarral, mint manapság. Afrikában például mindennapos az éhezés. Egy ideje minden falatnál eszembe jut, hogy míg fintorgunk vagy válogatunk itthon, ott mennyire örültek a néhány ezer dolláros adományunknak tavaly. Kéthavi ugalit, vagyis kukoricalisztből készült puliszkát tudtak ebből (v)enni Zanzibár őslakosai, a kenyai szavannák vörös őrei. Az egész falu jóllakott. Az ő kultúrájukban nem ez az elsődleges... 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában