Egek ura

2024.07.25. 08:26

Kanári-szigeteki csillagtúrától az izlandi Auróra-vadászatig - erről is szól majd a tábor

Egy tábor a Gerecse lábánál, ahol nappal alszanak, este az eget kémlelik – nemzetközi csillagásztalálkozót szerveznek a Baglyas Parkban.

Kemma.hu

Meteor 2024 Távcsöves Találkozó címmel többnapos tábort szervez a Magyar Csillagászati Egyesület augusztus 6-11. között Tarjánban. A csillagásztábori foglalkozások közkívánatra az idén először öt éjszakán át tartanak majd.

Csillagásztábor Tarjánban
A csillagásztábor több évtizedes múltra tekint vissza. A Meteor Észlelőtábort a hazai és határon túli amatőrcsillagászok és csillagászatkedvelők legnagyobb éves találkozóját tartják Tarjánban
Fotó: Kállai Márton / Forrás: Szabadföld

A rendezvény ideje alatt a csillagos égboltot lehet szemlélni, a szebbnél szebb égitesteket saját, és egymás távcsöveivel. A találkozó kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevők egymás távcsöveiről hasznos információkkal gazdagodjanak, esetleg tapasztalatot cseréljenek egymással a tulajdonosok. A találkozót hivatásos és amatőrcsillagászok változatos témájú előadásokkal színesítik, a csillagászati kutatások, vagy észlelési módszertani fejlesztések élvonalát bemutatva.

A teljesség igénye nélkül, az első napon Detre Örs Hunor tart előadást, amelynek címe Az óriástávcsövektől a diákműholdakig: CanSatLab laborhálózat az új űrkutató generációért.

Csillagásztábor Tarjánban
A tábor remek lehetőséget kínál a tapasztalatszerzésre és az információcserére is
Fotó: Kállai Márton / Forrás: Szabadföld

Augusztus 7-én Hegedüs Tibor beszél majd az űrszemétről, de kirándulás is tervben van, a bicskei csillagvizsgáló-romhoz. Délután Bajmóczi György mesél majd a hátizsákos csillagtúráról a Kanári-szigeteken, ezt pedig Kovács Marcell előadása követi a Tejútról. A napot Mizser Attila zárja, Tarjántól Tarjánig.

A résztvevők augusztus 8-án kirándulhatnak a Tatai Csillagvizsgálóba, majd előadások lesznek a kettőscsillagokról, és azok automatizált feldolgozásáról Szamosvári Zsolt és Talabér Gergely tolmácsolásában. Végül az Auróra-vadászat két keréken címmel izlandi bringatúrájáról mesél Martin Ferenc. 

Csillagásztábor Tarján
Este kezdődik az igazi program, amikor az elméletet a gyakorlat váltja
Fotó: Kállai Márton / Forrás: Szabadföld

Augusztus 9-én szó lesz az amatőrcsillagászok megfigyelőmunkájáról, lehetőségeiről, majd az Utazó Planetárium műsora lesz látható a focipályán elhelyezett felfújható kupolában. Popa Armand segítségével felfedezhető az égbolt csodái telefon és távcső segítségével, Mizser Attila pedig a nagy napvadászat kapcsán vonja le 1999 tanulságait. Augusztus 10-én asztrobazár lesz. Végül a kérdésre, hogy mit hoz a jövő, Juhász László előadásában kaphatunk választ Tarjánban.

Csillagásztábor: Mutasd meg távcsöved! 

Várja Mizser Attila és Pete Gábor a vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét, akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan járják majd végig a táborlakók, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak rövid távcsőbemutatót. A bemutatkozásokról videófelvétel készül, amely a későbbiek folyamán elérhető lesz az MCSE Youtube-csatornáján. A bemutatkozók 2024-es MCSE-tagságot nyerhetnek.

Hogyan bukkantak Tarjánra?

1988-ra tehető az első Meteor Észlelőtábor időpontja. Szerveztek akkoriban a Bakonyban, a Bükkben, a Mátrában, aztán 2006-ban rátaláltunk Tarjánra, annak is egy mezejére, ahol fák és épületek nem takarják vizsgálódók kilátását. Itt a fényszennyezés is alacsony, Tatabánya fényeit szokták délnyugat felől látni, kelet felől pedig felhős idő esetén a főváros fényei tükröződnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában