A szakember segít

2024.07.25. 11:29

A hangyák a házban: van megoldás?

Van, aki szerint az eső előtt jelennek meg a házban a hangyák, más szerint pont a meleg elől menekülnek a hűsebb falak közé. A szakember szerint azonban a hangyák bármikor és bárhol megjelenhetnek.

Goletz-DeáK Viktória

Míg egyeseket a szemtelen legyek kergetnek ki a világból, másokat az apró, mindenre felmászó hangyák idegesítenek. Nálunk, a kertesházban mindkettőből van bőven, de az utóbbi napokban a hangyainváziótól sokalltam be. 

Van, aki szerint az eső előtt jelennek meg a házban a hangyák, más szerint pont a meleg elől menekülnek a hűsebb falak közé. A szakember szerint azonban a hangyák bármikor és bárhol megjelenhetnek.
Az apró kis hangyák pillanatok alatt ellepik az asztalon kint felejtett maradékot 
Forrás:  Shutterstock

Lehetetlen annyira kitakarítani, vagy olyan gyorsan elpakolni a gyerekek maradékát, hogy ne lepjék el percek alatt a hangyák. Az elmúlt két hétben kipróbáltam a legtöbb fellelhető házi praktikát, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

Praktikák hangyák ellen

Édesanyám szerint diófalevelet kell a hangyák vonulásának útjába tenni, anyósom pedig a citromos, vagy ecetes vízre esküszik, amivel jól be kell fújni a hangyákat. A szomszédunk szerint a levendula szagától mennek el. Más a hangyaport ajánlja, aminek gyengébb változatát gazdaboltban is be lehet szerezni. Nálunk ez utóbbi vált be. Legalábbis egy rövidebb időre. 

Barlangi Gergő egészségügyi kártevőirtó, fertőtlenítő is számtalan házi módszert hallott már a hangyák ellen. De hogy melyik az igazán hatásos, hosszú évek tapasztalatával a háta mögött sem tudná megmondani. Ami az egyik helyen beválik, ott a másik nem. Vagy van ahol csak részben nyújt megoldást a módszer, esetleg rövid idő múlva újra feltűnnek a kéretlen apró vendégek. 

Mi az utóbbiak közé tartozunk. A hangyapor csak pár napra térítette el a kis rovarokat. Illetve máshonnan támadtak legközelebb. 

Gergő szerint ennek az az oka, hogy a hangyák nagyon gyorsan érzékelik a veszélyt és kitérnek előle.

– Amikor az irtás közben a vonuló hangyák elejét permetezem látom, hogy nagyon hamar megbomlik a sor vége. A hangyák ugyanis feromonokkal kommunikálnak és így nagyon hamar tudnak reagálni a veszélyre, így megpróbálnak kitérni előle. Ezért sem annyira hatásosak a házi praktikák, mert idővel új útvonalat választanak inkább maguknak, ezzel kikerülve a számukra veszélyt jelentő szereket, mint mondjuk a hangyaport – magyarázta Gergő aki szerint a hangyák bárhol megélnek: a falban, vagy a padló alatt ugyanolyan jól érzik magukat, mint a garázsban, mosókonyhában, vagy a kertben. Ráadásul bármikor. Májustól októberig bárhol felbukkanhatnak nagyobb számban. A meleg, fűtött épületekben pedig akár télen is találkozhatunk velük. 

 

Mikor hívjunk szakembert?

A szakember szerint az apróbb fekete, gyepi, vagy házi hangyák nem jelentenek veszélyt, esetleg kellemetlen velük a közös élet. Azonban a jóval nagyobbra megnövő faodvasító lóhangyával már jobb vigyázni. Ha csak pár egyedet is észreveszünk otthonunkban, vagy a garázsban, pajtában, akkor jobb szakembert hívni. 

– A faodvasító, vagy ácshangyák nagy kárt tudnak tenni a fákban. A termeszekkel ellentétben ők nem megeszik, hanem "kidolgozzák" a fát. Bár főleg a szabadban találkozhatunk velük, amennyiben a körülmények ideálisak,  akár a házban is fészket rakhatnak a falüregekben, a tetőterek szigetelései között, vagy éppen az üreges gerendák járataiban. Áskálódásuknak hála pedig akár komoly károkat is okozhatnak a házban – figyelmeztetett a kártevőíró. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában