Jegyzet

2024.06.19. 21:00

A lényeg ugyanaz

Juci, hallottad, hogy levikingezték Ádám Martint? – Kit? – Hát az Ádám Martint, tudod! Benne van a válogatottban! – Milyen válogatottban? – Hát a focisban! – Ő az a jóképű, barna hajú? – Dehogy, az a Szoboszlai. Vagy a Schäfer Andris, bár ő szőke, nem tudom, kire gondolsz.

Szűr Annamária

Valahol ez a képzeletbeli párbeszéd mutatja meg a foci csodáját, akárki akármit mondjon. Nem kell érteni a szabályokat, nem kell tudni, ki hova igazolt, de lehet hozzá kötődni. Pont ez mutatja meg a sport, a teljesítmény igazi erejét, hatalmát. És direkt használtam a sport szót. Mert felemlegethetném itt a tatabányai úszócsodát, Jackl Vivient, a komáromi sportlövőt, Pekler Zalánt, a tatai kajakos Hidvégi Hunort, Tatabánya és Nyerges büszkeségét, az atléta Rózsahegyi Borit, a lényeg ugyanaz. Túlmutatnak sportáguk határain. 

Megmutatják, hogy van több a puszta létnél. Van több az „én”-nél. Mert aki nap nap után edzésre jár, aki akár a saját személyes kapcsolatait is háttérbe szorítja, csak hogy tudjon teljesíteni legközelebb, valahol, ami több a puszta mindennapok kihívásainál, az igenis példa. Az igenis követendő. Attól lehet tanulni. És tőle sajnálni sem kell, amit ezért cserébe kap. Dolgozni se hobbiból jár az ember. És tegye a szívére a kezét mindenki: ki tesz ennyit a saját munkájába? Ki szorít háttérbe mindent, éveken keresztül, ha úgy érzi, kell? Ez a versenysport csodája. Így születnek vikingek, amazonok, példaképek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában