Kesztölc

2024.05.05. 07:31

Emléktáblát avattak a málenkij robotra elhurcoltak tiszteletére

Kényszerből hurcolták el őket, sokan közülük nem is térhettek vissza. Mostantól emléktábla őrzi azok nevét, akiket Kesztölcről hurcoltak el málenkij robotra.

Walczer Patrik

Szombaton a kesztölci plébánia udvarból induló és a mélyúti Mária-barlanghoz tartó zarándoklat keretében avatták fel az 1944-ben málenkij robotra elhurcolt kesztölciek emlékére készített emléktáblát. A ceremónia előtt a templomban dr. Magyar Pál atya, plébános celebrált szentmisét, majd a hívek átsétáltak a kegyhelyhez. Az emléktábla avatáson Simonek Antal, az egyházközség és a Szent Kelemen Polgári Kör nevében köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erős Gábor országgyűlési képviselőt, Farkas Krisztina polgármestert és Kochnyák Sándornét, a Kesztölci Szlovák Önkormányzat elnökét és az 56-os nemzetőröket.

Kényszerből hurcolták el őket, sokan közülük nem is térhettek vissza. Mostantól emléktábla őrzi azok nevét, akiket Kesztölcről hurcoltak el málenkij robotra.
Emléktábla került a Mária-szobor mellé.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Régi terv volt az emléktábla avatása

Radovics Istvánné alpolgármester, helytörténeti kutató adatai alapján Simonek Antal említette, hogy Kesztölcről több mint 480 munkabíró férfit hurcoltak el, közülük 380 fő került szovjet fogságba, táborokba. Volt, aki 10 évet szolgált, míg hazaérhetett. Kesztölcön minden évben május első szombatján zarándoklat keretében emlékeznek meg róluk.

A Szent Kelemen Polgári Kör több éve szeretett volna méltó emléket állítani az elhurcolt kesztölcieknek. Simonek Antal köszönetet mondott Hudeczné Fuzik Annának, hogy elkészülhetett a tábla, melyet aztán dr. Magyar Pál atya áldott meg. Az ünnepség végén a polgári kör tagjai szerény vendéglátással kedveskedtek a jelenlévőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában