Jegyzet

2024.05.07. 21:00

Elköszönnek

Túl a tegnapi kötelező magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségin, a holnapi történelmi fordulat előtt, a ma a matematikáé volt a középiskolákban. A három nap, a részletekben kicsit sem elmerülve, egyértelmű feladatokat sugall számomra.

Fenyvesi Károly

Azért azon sikerült jól eltöprengenem, hogy május első péntekétől szép hónapunk utolsó hétfőjéig összesen huszonöt szakterületen várják tudásuk bemutatására a fiatalokat. Persze attól függ a kötelező tantárgyak köre, hogy ki milyen képzést választott. A huszonnégy soros listát látva, néhány kötelező kűrre enyhén szólva kicsit rácsodálkoztam. Vélhetően sokak számára azért már nem újdonság például a belügyi rendészeti ismeretek, a honvédelmi alapismeretek, a mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve a dráma. Aztán jöhet a jobb dumások időszaka június elejétől július első szerdájáig a szóbeli érettségivel. A családok jelentős részében a kétfelvonásos darab számonkérős jeleneteibe keveset szólnak bele a szülők. Már kevés a biztos végszavuk. De azért szereplői a négyosztályos képzés zárszavának. A végzősök ajándékkal is szoktak elköszönni osztályfőnöküktől. Ára a családi kasszákból jön össze. Mint olvastam, a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe pontosan megfogalmazza, hogy legfeljebb mibe kerülhet egy ilyen ajándék. A diákok meg esetleg kicsit elgondolkodnak azon, honnan derülhet ki, hogy ajándékkal is elköszöntek osztályfőnöküktől. De ez már a nagybetűs élet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában