Kemma.hu podcast

2024.05.05. 15:33

5 strand is működött évtizedekkel ezelőtt Tatabányán - PODCAST

Íjaj, úgy élvezem én a strandot – hangzott el a Képes történelem negyvenhetedik részének felvezetőjében. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Ezúttal a középpontban a városi strandok voltak. Természetesen a Cseri, azaz a jelenleg Gyémánt Fürdőként működő létesítmény elődjéről mutatott képeket Dallos István. A fürdőkomplexum fejlődésének lehetünk a tanúi az 1920-as évektől kezdődően. Tiszti, altiszti medence mellett, a gyerek pancsolók építésének is tanúi lehetünk.

A Hetesi stand egykori medencéjét is megtekinthettük. A Hetes telepen az 1920-as években építhették a strandot, amely az 1960-as évek elejéig működött. A talajmozgás következtében a víz sajnos elfolyt belőle, majd tönkrement a medence.

Az Újvárosi, majd később az Oázis néven működő strand társadalmi munkával épült évekig. Végül az 1960-as évek elején adták át. Nevezetessége volt egy régi repülőgép, amelyből fagylaltot árusítottak a strandon.

Alsógallán forrásvíz táplálta az ottani medencét. Mésztelepen, a régi cementgyár mellett is volt egykoron egy strand.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában