Rohamosan nő az autisták száma

2024.03.27. 13:00

Kreatív délutánt szerveztek a Sárberki oviban az Autizmus világnapjához kapcsolódóan

Az Autizmus világnapjához kapcsolódott a Tatabányai Sárberki Óvoda kreatív délutáni rendezvénye, ahol az ellátórendszer képviselői is bemutatták szolgáltatásaikat a szülőknek és pedagógusoknak.

Kemma.hu

Duzsikné Barnafi Márta intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd adta át a szót Szücsné Posztovics Ilonának, a város polgármesterének, aki az önkormányzathoz tatozó intézmények legutóbbi átszervezését emelte ki, s a korai fejlesztés fontosságát. A városban működő óvodákban elhelyezett sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek fejlesztését a Sárberki óvoda és telephelye, a Szivárvány koordinálja, s ennek szakmai vezetője Hetzmann-né Begala Anna. A polgármester kiemelte: az SNI-sek az óvodai ellátás alatt így megkaphatják a szükséges fejlesztéseket. 

Az Autizmus világnapjához kapcsolódott a Tatabányai Sárberki Óvoda kreatív délutáni rendezvénye, ahol az ellátórendszer képviselői is bemutatták szolgáltatásaikat a szülőknek és pedagógusoknak.
Az autizmus világnapi rendezvényen Hetzmann-né Begala Anna kifejtette: rohamosan emelkedik a sajátos nevelési igényű fiatalok száma, s azon belül az autistáké
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Hetzmann-né Begala Anna kifejtette: rohamosan emelkedik a sajátos nevelési igényű fiatalok száma, s azon belül az autistáké. A tatabányai óvodákban százhúsznál is többen vannak jelenleg, s közülük csaknem negyvenen járnak a Sárberki-Szivárvány oviba.

Beszélt az ellátásról Székely-Dobai Mónika, nevelési-oktatási referens, majd Farkas Tünde, a Tatabányai Egyesített Bölcsődék igazgatója a legkisebbek ellátásáról szólt. Dr. Madariné Molnár Tünde, a vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója és Koós-Molnár Rózsa, a szakszolgálat szakmai főigazgató-helyettese, a Szakértői Bizottság vezetője részletesen ismertette a diagnózisokkal kapcsolatos információkat, tudnivalókat.

Bacsó Ágnes, a Tatabányai Éltes Mátyás EGYMI igazgatója hozzátette: intézményükben óvoda is működik, de nagy igény lenne újabb csoport indítására. Annál is inkább, mert ma már azok lesznek kisebbségben egy-egy osztályban, akik nem rendelkeznek valamilyen SNI-s besorolással.

Sugár Gabriella, a Kék Madár Közösség alapítója, vezetője is bemutatta a több száz taggal rendelkező csoportot. A klubként életre hívott közösség autista gyerekek szüleit fogja össze, s ma már hidat képez az oktatási rendszer és a hivatalok, valamint az érintett szülők, családok között. Ma már differenciálódás és tagozódás jellemzi a szervezetet: több különböző szakember segíti a munkájukat, pszichológusok, autizmus specifikus és szervezetfejlesztő szakemberek, pedagógusok. Szoros együttműködést alakítottak ki különböző szervezetekkel, s ennek eredményeként az idén megnyílik tatabányán a Kék Pont, amely információs bázist nyújt azoknak, akik az autizmusról szeretnének többet megtudni. Emellett az önkormányzat támogatásával az autizmus-specifikus támogatott foglalkoztatást és az intézmények autizmusbaráttá válásának szakmai támogatását is az idén még elindítja a szervezet. 

A fórum közben a gyerekek kreatív foglalkozásokon vehettek részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában