Macaronok

2024.03.21. 18:37

Mi az: kicsi, színes és több százezer forintot ér?

Március 20-a a Macaron nemzetközi napja. A boldogság napja is, de az egyik tatabányai cukrászdában a jótékony forintok napja is egyben. Jóvoltukból kétszázezer forintos adomány került az egyik helyi szervezethez.

Wágner Zsanett

– A macaron nap nálunk messze nem csupán az édesség népszerűsítéséről szól – kezdte Sajdliné Rabóczky Beáta, a tatabányai STOP Cukrászda ügyvezetője, cukrászmester az átadón. A finomságok átalakulnak jótékony forintokká. 

Jótékonyság: 200 ezer forint lett a macaron nap bevétele
Jótékonyság: Óbis Béla mentőtiszt és Sajdliné Rabóczky Beáta mestercukrász együttműködése évek óta kiváló
Fotó: Sugár Gabi / Forrás:  24 Óra

A cukrász megindokolta, miért választották a tatabányai mentőszolgálatot: ők azok, akikre mindig szükség lehet, és mindig ott is vannak, ha baj van. Azt már Óbis Béla mentőtiszttől tudtuk meg, hogy a vármegyében sokan viselik szívükön a mentőszolgálat támogatását, és igyekeznek mindig ott felhasználni a kapott segítséget, ahonnan az érkezett. Mint megtudtuk, égési kötszerekre fordítják a 200 ezer forintos adományt, de az is előfordulhat, hogy a felajánlásokat összegyűjtve hasznosítják és a mentőállomás felújítására fordítják a későbbiekben.

Marcipános szilvás, mangós és whiskey ízű, vagy mákos citromízű angol krémmel töltött. Ez csak néhány ízvilág, ugyanis a sárberki cukrászda pultjában 14 féle macaronnal találkozhattunk a francia édesség nemzetközi napján, március 20-án. A finom falatok egyre népszerűbbek a vásárlók körében, mesélte lapunknak Beáta. Amennyire finom, annyira bonyolult elkészítési technikát igényel az édesség. Az idén 350 fogyott.

– Sokan rettegnek a macaron elkészítésétől. Nagyon sok gyakorlás kell hozzá – nyilatkozta a szakember, aki csaknem 10 év gyakorlás után mondhatja el magáról, hogy már bekötött szemmel is tud macaront készíteni. – Egyetlen titka van, jó minőségű alapanyagot kell használni hozzá – teszi hozzá a cukrászmester, aki szerint ez meghatározza a falatnyi édesség nem éppen alacsony árát.

– Ezek a színes habcsókkorongok mandulalisztből készülnek. Mégis azt kell hogy mondjam, a macaron lelke a tojáshab – árulta el a legfontosabb kulisszatitkokat a készítő. A tojásfehérjét felverés előtt érdemes szobahőmérsékleten állni hagyni, majd folyamatosan kell adagolni hozzá a cukrot. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, biztosan nem lesz folyós a korong.

Beáta a krém fontos alapanyagait is kiemelte: a tökéletes macaron magas zsírtartalmú tejszínt és magas kakaótartalmú csokoládét kíván. Tőle az 1975 óta családi vállalkozásként működő cukrászda alapítója, Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász vette át a szót, aki elmondta, a falatnyi érmék a cukrászda mindennapos kínálatában is megtalálhatók, persze nem ekkora mennyiségben.

Jótékonyság: jó szívvel sütnek és adnak

A sárberki cukrászda vezetői jól tudják, nincs fontosabb az egészségnél. Rabóczky Jánosné Erzsike Venesz díjas aranykoszorús mestercukrász elmondta, az idén nyolcadik alkalommal adják át az adományt a szirénások képviselőinek. Ahelyett, hogy minden évben más-más szervezetet támogatnak, úgy döntöttek, egy mellett tartanak ki. Olyan szervezet mellett, amelynek tagjai a lehető legszélesebb körben nyújtanak segítséget. Persze az is fontos, hogy egyik alkalmazottjuk párja mentős, így jött létre az évek óta töretlen és nagyszerű együttműködés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában