2024.03.31. 19:00
Csiripiszli készült
Az Őszikék Nyugdíjas Klub vezetője, Mogyorósi Jánosné segítségével csiripiszlit készítettek a napokban a nagyigmándi Magos Művelődési Házban.
Csiripiszli-csíramáléról a következőt írták közösségi oldalukon: csíráztatott gabona felhasználásával készült édes lepény, a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye. Ízét természetes biokémiai folyamatok nyomán nyeri. Készítéséhez egyféle (rozs, búza) vagy keverék gabonát vékony rétegben elterítve, nedvesen tartva – otthon kicsíráztatni. A kicsírázott gabonát nedvesen megdarálják húsdarálón és a törmeléket langyos vízben mossák-kiáztatják. Az így nyert fehér színű „csírás lé” a csíramálé alapanyaga, amelyet közönséges rozs- vagy búzaliszttel tésztává kevernek.
A tésztát mindkét vékony rétegben sütik meg. Sütése a kemencében ugyanannyi időt igényel, mint a nagy kenyereké. A csíramálé a téli időszak köznapi étele, tele kemencényit sütöttek belőle egyszerre. Olcsó, ízletes, és mivel zsírtalan sütemény, fogyasztása főként az adventi és húsvéti böjti időszakhoz kapcsolódott. B-, D- és E-vitamintartalma kiemelkedően magas.