Szűrés

2023.11.07. 18:00

Mintegy négyszázan tettek az egészségükért Komáromban +fotók

Nagy sikert aratott a városi egészségnap, amelyet a Vöröskereszt szervezett. Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak, illetve különféle szűrővizsgálatokon vehettek részt.

Körtvélyfáy Dina

Gunagriha is előadást tartott az Arany 17 Rendezvényközpontban

Komárom Oláh Gábor, a Vöröskereszt területi koordinátora köszöntötte elsőként a megnyitón az érdeklődőket. Elmondta, immár harmadik alkalommal rendezik meg ezt a programot. Dr. Bognár Ferenc, a Magyar Vöröskereszt vármegyei elnöke arról beszélt, ha egészségünk van, mindenünk van. Hangsúlyozta, aki megőrzi az egészségét, az mindenen képes keresztülmenni, ehhez azonban oda kell figyelni saját magunkra. 

Vajda Bence önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, a mai rohanó világban a lelki egyensúlyunk mellett oda kellene figyelni az egészségünkre is. Úgy gondolja, a mai világban ez viszont kicsit hátrébb szorul, hiszen minden korosztálynak rengeteg a dolga. Köszönetet mondott a Vöröskereszt dolgozóinak is, akik lelkiismeretes, odaadó hozzáállással szervezték meg a már hagyományosnak mondható egészségnapot. Arra biztatott, a szellemi feltöltődés mellett a szűrővizsgálatokat se mulasszák el. 

– Az esemény fő célja az érdekes előadások mellett, hogy ingyenesen biztosítanak prevenciós szűréseket – fogalmazott a képviselő. – Ezek a vizsgálatok sok emberi életet menthetnek meg, hiszen olyan egészségügyi problémákra derülhet fény, amelyek eddig nem voltak ismertek. 
Az első nap az ismert spirituális tanító, Gunagriha volt a komáromiak vendége, aki Srí Csinmoj spirituális mester tanítványa, a magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány megalapítója. Előadása a gyakorlati spiritualitásról szólt. 

Másnap kezdődtek meg a szűrővizsgálatok, amelyek iránt rengetegen érdeklődtek. Oláh Gábor lapunknak elmondta, körülbelül négyszázan vettek részt a vizsgálatokon, így elmondható, a komáromiaknak rendkívül fontos az egészségük, az évek alatt sokkal egészségtudatosabbá váltak. Egyebek mellett volt dietetikai tanácsadás, talpmasszázscentrum, demenciaszűrés, prevenciós hallásvizsgálat, mell mulázs, vércukorszint-ellenőrzés, csontritkulásszűrés és vastagbél-rákszűrés is az Arany 17 Rendezvényközpontban. A nap végén Pál Feri atya Prima Primissima-díjas római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, motivációs előadó, író tartott előadást, amelyre több mint 150-en voltak kíváncsiak. 

A közeljövőben Tatán, majd Kisbéren is egészségnapra várják azokat, akik szeretnének tenni az egészségükért. Tatán a Kőkúti Általános Iskolában lesznek a programok. Pénteken 9–12 óra között egyebek mellett fogászati előadás hangzik el, lesz prevenciós látás-, illetve hallásvizsgálat, EMC Meridián Diagnosztika 6–12 év közötti gyerekeknek. Szombaton 9 és 14 óra 30 között a felnőtteket várják szűrésekre, tanácsadásokra. Egy héttel később Kisbéren is egészségnapot rendeznek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában