Ülés

2023.10.06. 12:58

A legnagyobb kutatók találkoztak Tatabányán, a Szent Borbála Kórházban

Újabb rangos orvosszakmai megbeszélést tartottak Tatabányán, most a Hematológiai és Transzfúziológiai szakbizottság ülésezett.

Kemma.hu

Dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója és hematológusa elmondta, hogy minden régiót érintő hematológiai centrumból jöttek kollégák a találkozóra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Október 2-án, hétfőn délután hematológusok előadások formájában cserélték ki tapasztalataikat, és esetismertetéseken keresztül beszélték át az akut myeloid leukémia és a krónikus limfoid leukémia aktualitásait. Ezzel párhuzamosan szakdolgozók és gyógyszerészek beszélgettek a két betegségcsoport gyógyszereléséről.

A Magyar Tudományos Akadémia - Veszprémi Akadémiai Bizottság (MTA VEAB) Hematológiai és Transzfúziológiai Szakbizottsági ülésén mutatkozott be az MTA VEAB új elnöke is Gelencsér András, aki megígérte, hogy rendszeresen fognak Tatabányán ismeretterjesztő konferenciákat tartani. 

– Szeretném az egész Veszprémi Akadémiai Bizottságnak a tevékenységét az egész régióra kiterjeszteni. Szeretnénk ezekbe a városokba is a tudomány eredményeit minél szélesebb körben, minél több ember számára elérhetőek legyenek. Hogy a minél több, tömegeket érintő kérdésekben akár tudományközi együttműködésében a tudomány eredményeit ismertessük – magyarázta az elnök.

A rendezvény nem jöhetett volna létre Dr. Dombi J. Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója és hematológusa nélkül. A főorvos a Kemma.hu-nak elmondta, hogy minden régiót érintő hematológiai centrumból jöttek kollégák a találkozóra. 

– Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár és Tatabánya tartozik a Veszprémi Akadémiai Centrumhoz, az ő szakembereik gyűltek most össze – magyarázta a főorvos. Hozzátette: kutatás képen az egyik kolléga ismertetett egy esetet. 

Adatbázison dolgoztak

Dombi főorvos elmondta, hogy egy központi adatbázisba rögzítik a betegségeket érintő adatokat és kezelési módszereket, hogy ezzel is hatékonyabban tudják gyógyítani a betegeket. 

– Ez a jövő egyik lehetősége, ahol lényegében népegészségügyi és kutatási szempontból és közlemények, tanulság céljából hozunk létre nagy online regisztereket. Egyrészt igy monitorozuk a kezelési szokásainkat, illetve segít az oktatásban – magyarázta a hematológus. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában