Konferencia

2023.10.23. 11:33

A különlegességgel élők nevelési módszereiről beszélgettek a Hamvas-gimnáziumban

Pszichológust, mediátort, neveléskutatót és logopédust is meghívtak az oroszlányi Hamvas-gimnázium nagytermébe, hogy szakemberek beszéljenek a különlegességgel élők nevelési módszereiről egy-egy előadás keretében.

Wágner Zsanett

A konferencia a Tükröm, tükröm címet kapta, és az oroszlányi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szervezte.

Vágóné Mezei Mária intézményegység-vezető Weöres Sándor Szembe fordított tükrök című versével köszöntötte a hallgatóságot, majd Lazók Zoltán polgármester és dr. Takács Ádám, a tankerület szakmai vezetője is üdvözölte a szép számú résztvevőt. Mint elhangzott, a tavalyi konferencia a pszichésen érintett, illetve autista gyermekek neveléséhez igyekezett adni  valamiféle „megoldó kulcsot”, az idén újabb szemszögből közelítették meg az egyre többeket érintő problémát.

„Örömész”

Az esélyegyenlőségről szóló előadásokat a helyi önkormányzat társadalmi célú pályázata támogatta. A rendezvényen kiemelt szerep jutott az érzékenyítésnek, a toleranciának, a fogyatékos emberek iránti elfogadásnak. Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató gyermekkori élménnyel felelt, mikor szóba került az elhivatottság kérdése: ha létezik kertész, fülész, szemész, akkor „örömész” vagyok. Munkám, szenvedélyem és hobbim az emberi kapcsolatok – mondta.

Elsőként dr. Kelemen Lajos pszichológus beszélt a sorsformáló erőkről és megküzdési technikákról. Az előadó szerint a nevelőknek igazi mentálhigiénét jelent megtalálni a gyermek helyét a világban úgy, hogy közben önbizalmuk, önismeretük bástyává erősödjön, és fejlődésük motorjaként működjön.

Ezt követően Gönczi Dorka középiskolai tanár, igazságügyi mediátor kereste a választ arra, hogyan hallhatjuk meg egymást jobban? A szülő a tanárt, a gyerek a szülőt és a tanár a gyereket. És persze fordítva.

Záró előadásként Stréhliné Peternák Magdolna gyógypedagógus, logopédus tanár, terapeuta a megváltozott artikulációs tendenciákkal összefüggésben mutatta be a Hangolj Rá! című új, logopédiai kiadványt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában