Méltó emlék

2023.09.09. 14:54

Emléktáblát kapott a híres Afrika-vadász, még Tanzániából is érkezett vendég Komáromba

A szőnyi születésű dr. Nagy Endrének állítottak emléktáblát a Kórház-tó mellett. Az eseményen a híres Afrika-vadász unokája, Cardoso Hubertus Andreas is részt vett, aki egyenesen Tanzániából érkezett Komáromba.

Körtvélyfáy Dina

Cardoso Hubertus Andreas és dr. Molnár Attila az emléktábla leleplezésekor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Különleges eseménynek volt színhelye pénteken délután a szőnyi Kórház-tó partja. Felavatták ugyanis azt az emléktáblát, amelyet Bruncz János szőnyi fafaragó művész készített el dr. Nagy Endre emlékére. A résztvevőket dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester köszöntötte, aki külön köszönetet mondott dr. Molnár Attila polgármesternek, Benczik Attilának, Juhász Mártonnak, a Szőnyi Kulturális Egyesületnek, Számadó Emese múzeumigazgatónak és Turi Zsolt helytörténésznek, aki a szervezés mellett könyvet is írt dr. Nagy Endre munkásságáról.

Dr. Schamschula György, volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter is beszédet mondott, aki azt hangsúlyozta, meg kell találni az egyensúlyt a károkozás és a védekezés között, úgy, hogy ne romboljuk a természetet, ebben mutatott példát dr. Nagy Endre is.

Az esemény végén az Afrika csodálatos növény- és állatvilága rajzpályázat eredményhirdetésével ért véget, amelyre több mint száztíz gyermek készített alkotásokat.

Zsédenyiné Horváth Krisztina, Beleki Szilárd, a dr. Nagy Endre Vadásztársaság és Klub titkára, Farkas Viktor Csaba, a balatonedericsi Afrika-múzeum gazdasági vezetője, Csonki Zoltán, Cardoso Hubertus Andreas, Benczik Attila, Juhász Márton, dr. Kreft-Horváth Loránd, dr. Schamschula György, dr. Molnár Attila és Turi Zsolt az emléktáblánál
Zsédenyiné Horváth Krisztina, Beleki Szilárd, a dr. Nagy Endre Vadásztársaság és Klub titkára, Farkas Viktor Csaba, a balatonedericsi Afrika-múzeum gazdasági vezetője, Csonki Zoltán, Cardoso Hubertus Andreas, Benczik Attila, Juhász Márton, dr. Kreft-Horváth Loránd, dr. Schamschula György, dr. Molnár Attila és Turi Zsolt az emléktáblánál Forrás: Beküldött

Ezt követően dr. Molnár Attila polgármester és Cardoso Hubertus Andreas leplezte le a táblát. Cardoso Hubertus Andreas, dr. Nagy Endre unokája a család köszönetét tolmácsolta az emléktábla avatása kapcsán minden közreműködőnek. Később Takács Ferenc katolikus plébános és Nagy Attila Ákos református lelkész, megszentelte, illetve megáldotta az emlékművet.

Szerethető személyiség volt
Cardoso Hubertus Andreas, már nem tud magyarul, de angolul örömmel nyilatkozott nekünk. Mint mondta, jól ismerte nagyapját, tizenkilenc éves volt akkor, amikor dr. Nagy Endre elhunyt. Felidézte, a nagypapát állandóan körülvették az ismerősei, mert rengetegen kedvelték őt, neki pedig mindenkire volt egy kis ideje, bár a családja emiatt mindig sokat várt rá. Hozzátette, dr. Nagy Endre rendkívül szerethető személyiség volt. Nem csupán ő őrzi az Afrika-vadász szellemiségét, testvére, Sonja működteti a balatonedericsi Afrika-múzeumot, amelyet szintén a nagyapjuk alapított.

Csonki Zoltán, a Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert főmunkatársa dr. Nagy Endre életéről tartott rövid előadást. Az Afrika-vadász élete rendkívül fordulatos volt. 1951-ben hagyta el Magyarországot és Ausztriában, majd Németországban kezdett új életet. Utóbbi helyen az Opel-család magánállatkertjének dolgozott, ők küldték ki Kelet-Afrikába, hogy állatokat gyűjtsön a számukra. Ezt olyan szakértelemmel végezte, hogy később német múzeumok is alkalmazni kezdték.

Sok időt töltött Kenyában és Tanzániában. Felfedezte az Észak-Tanzániában található Meru-hegyet, ahol vásárolt egy kisebb farmot. Itt bérelt egy vadászterületet, egy idő után már csak évekre előre lehetett időpontot foglalni hozzá vadászatra. Egyebek mellett a Kennedy- és a Hemingway-család is vele vadásztatott odakint. A háza mellé egy idő után bungalókat épített, amely később szállodává alakult, amely mind a mai napig működik unokája vezetésével.

Dr. Nagy Endrét hamvait első felesége mellé temették, a sírok a Kilimandzsáróra néznek. A közelben található egy kis tó, amelyet róla neveztek el, így a neve Tanzániában is fennmaradt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában