2023.08.25. 13:48
Mérések és harcművészeti bemutató is volt az egészségnapon Tatabányán +fotók
Egészségnapot szerveztek pénteken a Csónakázó tó mellett a megyei jogú városban, Tatabányán.
A Vulkán TSE shotokan karate szakosztálya kis bemutatóval is készült
Forrás: 24 Óra
Fotó: Flajsz Peter
A programban résztvevők a kondicionáló park mellett felállított pavilonokban várták az érkezőket. A rekkenő melegben ezúttal nem voltak sokan, de a szakemberek készségesen álltak mindenki rendelkezésére, hogy többet tudjanak meg jelenlegi egészségi állapotukról.
A megelőzés volt ugyanis a szervező, Sándor Mihály, 4 danos harcművészet mester, kettlebel és TRX oktató szerint a legfőbb célja a programnak. Bemutatkoztak különböző sportágak és a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai vércukor és vérnyomásmérés mellett, testzsír százalékot is megállapították azoknál, akik szántak erre néhány percet, s dietetikai konzultáción is részt vehettek.
Az egészségre figyeltek pénteken Tatabányán
Fotók: Flajsz PéterA Vulkán TSE shotokan karate szakosztálya kis bemutatóval is készült. A fiatalok az árnyat adó fák alatt mutattak be néhány mozdulatot. Emellett Sándor Mihály és munkatársai a honvédség által használt önvédelmi technikákat ismertette, s kipróbálhatták a TRX és a kettlebel eszközöket is a helyszínen.
A tanácsadásokon kiderült, hogy miért jó, ha naponta háromszor háromféle zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Azon felül, hogy egészségesek, kiváló vitaminforrás, s például a nagy népszerűségnek örvendő szezonális termék, a dinnye nagy része vizet tartalmaz.
A mellrák megelőzését is hangsúlyozták az eseményen. Okostányér is előkerült, amely főként a 6 és 17 évesek számára nyújt segítséget, tanácsot abban: miből és mennyit tegyünk egy fejlődésben lévő ifjú tányérjára. A szórólapon kiemelten szerepel a mozgás is, amely elengedhetetlen ebben a korban (is).
Okosan egyenek
Az Okostányér szerint kevés zsiradékot, sót és cukrot kell egy fiatal tányérjára helyezni. A színeknek is nagy jelentősége van: minden főétkezéshez javasolja a piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket. Hasznosak a száraz hüvelyesek, a friss zöldségek, savanyúságok, ám burgonya csak minden második nap szerepeljen az étlapon. A friss gyümölcs mindenen elfér: még a palacsintán is. Száz százalékos ivóleveket igyanak, s hetente kétszer maréknyi olajos magot.