Tatabánya

2023.07.31. 17:08

Százhúszan fújták az Agora Zenei Esték záróprodukcióján

Száznál is többen fújták az Agora Zenei Esték záróprodukcióján. A Zenepavilonnál megszervezett program a csepergő eső ellenére is több száz embert vonzott.

Kemma.hu

Százhúsz zenész muzsikált a Zenepavilonnál

Forrás: Facebook/Bencsik János

Az Agora nyitása óta a nyár egyik kiemelkedő eseménye a Százan fújják. Az idén Tatabánya és Komárom Város Egressy Fúvószenekara mellett az Erkel Ferenc Zeneiskola is csatlakozott a projekthez. Százhúszan zenéltek a város szívében. 

Az Agora Zenei Esték idei utolsó koncertjére nagyon sokan voltak kíváncsiak. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatig kétséges volt a produkció helyszíne. A szervezők végül a szabadtéri fellépés mellett tették le a voksukat. A sötét felhők, s a csepergő eső sem riasztotta el a nézőket. Sőt, különlegesebbé tette a lendületes produkciót. Tatabánya Város Fúvószenekara közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Micsoda pillanatokat élhettünk át! Nehéz szavakba önteni. Köszönjük a kedves közönségnek a rengeteg tapsot és azt, hogy a koncert alatt mindvégig együtt vibráltak velünk! Együtt még az esőt is elkergettük!”

Bencsi János országgyűlési képviselő is jelen volt a koncerten. Képes beszámolója, amelyet hivatalos Facebook-oldalán osztott meg, jól tükrözi a program hangulatát. 

Szabó Ferenc és Szicsó István karmester felváltva állt a százhúsz tagú együttes élére. Komoly fúvószenei darabokkal indították a programot, ahol a közönséget az eredeti koncertfúvózene varázsolta el. Olyan fajsúlyos művek hangzottak el, amelyek ekkora zenekarral szólalnak meg igazán. Az előadás második felében könnyedebb vizekre eveztek a zenészek, s filmzene, világslágerek hangzottak el. 

Ötvenből negyvenkettő

- Jövőre lesz ötven éves a zenekar. Ebből negyvenkettőnek én is a részese voltam, vagyok. Életem része már a fúvószene, sőt a családomé is. Feleségem és gyerekeim is játszanak egy-egy hangszeren – vallotta Szabó Ferenc. - Tatabánya volt számomra a kezdet, s az itteni tevékenységemnek köszönhetem, hogy Komáromban huszonhat éve vezetem a fúvószenekart, s a győri egyetemen is huszonöt éve tanítok, s vezetek zenekart. S bár már nem itt lakom, máig is fontos számomra az együttes, Tatabánya.

Az egykori alapítók közül jelenleg is az együttesben zenél Muri Tibor. Szabó Ferenc harminckét éve karmestere a zenekarnak. 

Szabó Ferenc karmester kérdésünkre elmondta: a koncert után a zenekarok úgy érezték, hogy az idei volt a Százan fújják produkciói közül szakmailag az egyik legkimagaslóbb. Zenészek és nézők tökéletesen egymásra hangolódtak. 

Az idén fontosnak tartották, hogy bevonják az Erkel Ferenc Zeneiskola Fúvószenekarát. Azzal, hogy a fiatalokat bevezetik a nagyzenekarok közé, biztosítani szeretnék a fúvószenekar jövőjét. Remélik, hogy később itt folytatják zenei pályájukat. 

Tatabánya Város Fúvószenekarában jelenleg 10-12 éves a legifjabb és több mint 60 éves a legidősebb. 

- Nagynak tűnik a korkülönbség, de ennek komoly jelentősége van – mondta Szabó Ferenc. - Fontos, hogy a fiatalok beülve az idősebbek közé megtapasztalják azt az élményt, amelyet a közös zenélés nyújt.

Készülnek a jubileumra

Szabó Ferenc röviden beszélt az elmúlt időszakról is. Májusban szerepeltek Sirokon. Kellemes hangulatú koncertet adtak, majd Tatabányán ez flashmobot szerveztek egy bevásárlóközpont előtt. Ezt követően készültek a Százan fújják nagyprodukcióra. 

Most egy kis pihenés következik a zenekarok életében, s augusztus végén az Országos Vadásznapokon, majd szeptember elején a Bányásznapon hallhatja a közönség a fúvószenekart. Az év második felében a városi rendezvényeken való közreműködés mellett már készülnek az Újévi koncertre, amely a jubileumi év első nagy produkciója lesz.

Jövőre ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Tatabánya Város Fúvószenekara. Nagyívű zenekari fesztiválokat, kimagasló szakmai projekteket is terveznek majd 2024-re – mondta a karmester. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában